Linkovi

Trgovina ljudima u jugoistočnoj Aziji (13/7/04) - 2004-07-12


Neeta Lama iz Nepala ponovno je sa svojim roditeljima. Kako javlja dnevni list "Washington Times", ova 13-godišnja djevojčica nedavno je spašena od prisilnog rada u jednom indijskom cirkusu. Neetu je cirkusu prodao njen otac 2002. Godine. Svojim je spasiteljima, pripadnicima nekoliko nevladinih organizacija za ljudska prava, rekla da je, kao i druga djeca-izvođači, bila žrtva okrutnog zlostavljanja od strane vlasnika i upravitelja cirkusa.

Neeta Lama je jedna od više od 600 tisuća osoba kojima se, kako se procjenjuje, trguje preko državnih granica svake godine.

Zaustavljanje ove zastrašujuće trgovine jedan od prioriteta Sjedinjenih Država, rekao je američki državni tajnik Colin Powell.

"Što više doznate o najranjivijima među nama, koji su žrtve ovih zločina, to je teže odvratiti pogled i to je lakše razumjeti odlučnost predsjednika Busha da poduzmemo potrebne mjere da bismo zaustavili svu trgovinu ljudima. Govorimo o ženama i djevojčicama, od kojih neke imaju samo šest godina, a koje se prodaje u komercijalnu spolnu eksploataciju; o muškarcima koje se prodaje u prisilni rad i djeci koju se prodaje da bi nosila oružje. Broj tih žrtava nije malen, a većinom se radi o ženama i djevojčicama," kazao je gospodin Powell.

U posljednje se vrijeme pogotovo ulažu napori u zaustavljanje eksploatacije djece. Fond Ujedinjenih naroda za djecu, UNICEF, nastoji demobilizirati oko 800 tisuća djece-vojnika u Afganistanu. Od veljače, kako je javljeno, više od 200 tisuća djece-vojnika u dobi između četrnaest i osamnaest godina je razoružano i razvojačeno u osam afganistanskih pokrajina. Dužnosnici UNICEF-a kažu da bi taj program, kako se očekuje, trebao biti proširen i na još šest pokrajina u središnjem Afganistanu i pet pokrajina na sjeveru te zemlje do kraja ove godine.

U drugim dijelovima te regije, izvještava američko Državno tajništvo u nedavnom izvještaju, Pakistan "ne poštuje u potpunosti niti minimalne standarde za iskorjenjivanje trgovine ljudima; međutim, u to ipak ulaže velike napore." State Department također je naveo Bangladeš kao polazišnu i tranzitnu zemlju za trgovinu ženama i djecom. No, za razliku od Pakistana, Indije, Afganistana, Nepala i Šri Lanke, kaže se u izvještaju, Bangladeš "ne ulaže značajnije napore" u borbu protiv trgovine ljudima.

XS
SM
MD
LG