Linkovi

SAD pred zabranom istospolnih brakova? (13/7/04) - 2004-07-12


U Senatu se ovih dana vodi rasprava o jednom od najprijepornijih kulturnih pitanja u Americi – istospolnim brakovima. Senatori bi se ovaj tjedan trebali izjasniti o predloženom ustavnom amandmanu kojim bi se brak definirao kao zajednica muškarca i žene.

Otkako je sastavljen 1787, američki Ustav do sada je mijenjan samo 27 puta. Neki konzervativci kažu da je potrebno usvojiti i 28. amandman ako Sjedinjene Države žele očuvati tradicionalnu definiciju braka. Nakon što je savezna država Massachussets legalizirala istospolne brakove, Senat je započeo raspravu o predloženom amandmanu kojim bi brak bio dozvoljen samo osobama suprotnog spola.

"Protivim se istospolnim brakovima i vjerujem da bi brak trebalo definirati kao zajednicu muškarca i žene," izjavila je senatorica Snowe.

Poput republikanske senatorice Olympie Snowe, i velika većina drugih senatora iz obje stranke, kao i veći dio američke javnosti, protivi se istospolnim brakovima. No, ipak se ne zna hoće li predloženi ustavni amandman dobiti dvotrećinsku većinu u Senatu, koja mu treba da bi bio usvojen. Predsjednik Bush je u svojem redovitom obraćanju naciji putem radija, izjavio da je brak osnovna institucija civilizacije, koja zaslužuje posebnu zaštitu od sudaca, koje ne biraju glasači.

"Kada suci inzistiraju na nametanju svoje arbitrarne volje narodu, ljudima jedino preostaje ustavni amandman – kao jedini zakon koji sudovi ne mogu poništiti. Ustavni amandman ne treba nikada shvaćati olako, ali, naša nacija nema drugog izbora ukoliko želi zaštititi brak," kazao je predsjednik.

Neki demokrati ističu da je republikansko čelništvo u Senatu zakazalo izjašnjavanje o istospolnim brakovima samo nekoliko tjedana prije nacionalne konvencije Demokratske stranke. I budući demokratski predsjednički kandidat John Kerry i njegov dopredsjednički kandidat John Edwards, protive se istospolnim brakovima, ali nemaju ništa protiv tzv. građanskih zajednica, koje bi homoseksualnim parovima omogućile da uživaju u nekima od beneficija koje dobivaju bračni parovi. Demokratska senatorica iz Kalifornije Diane Feinstein izrazila je protivljenje predloženom ustavnom amandmanu.

"Glasat ću protiv njega. Mislim da je neprihvatljivo da se o tome moramo izjašnjavati upravo sada. Svi znamo da amandman neće dobiti dovoljno glasova da bi bio usvojen. Mislim da se njime samo želi izazvati politički spor," kazala je senatorica Feinstein.

Pitanje istospolnih brakova dovodi u neugodan položaj dopredsjednika Dicka Cheneya, čija je kćer Mary homoseksualne orijentacije. Dopredsjednik je ranije tvrdio da bi obiteljsko pravo trebalo ostati u nadležnosti saveznih država, a ne vlade u Washingtonu, no sada kaže da će podržati predloženi ustavni amandman. S druge strane, njegova supruga Lynne smatra da bi ljudi trebali sami moći odlučivati u kakve će odnose stupati, no ne želi o tome podrobno govoriti.

XS
SM
MD
LG