Linkovi

Stranačke konvencije u znaku oštrih anti-terorističkih mjera (13/7/04) - 2004-07-12


U srpnju i kolovozu svake četiri godine u Sjedinjenim se Državama održavaju stranačke konvencije demokrata i republikanaca, na kojima se nominiraju predsjednički kandidati za izbore u studenom. Ove godine, demokrati se krajem srpnja sastaju u Bostonu, a republikanci, nekih mjesec dana kasnije u New Yorku. Kao i velika športska natjecanja ili poslovni sajmovi, stranačke konvencije su izvrsna prilika za lokalnu ekonomiju i turizam. Međutim, ove će godine oštre mjere sigurnosti mnogima pokvariti doživljaj.

Newyorčani su se već navikli na blokirani promet, nasumične pretrese ručnih torbi i betonske barikade u centru grada. No stanovnici Bostona – nisu. Kako piše list Christian Science Monitor, građane Bostona sve više smetaju razne sigurnosne, anti-terorističke mjere uvedene zbog nadolazeće predizborne konvencije Demokratske stranke. Prema jednoj anketi, 77 posto stanovnika Bostona upravo krajem srpnja planira otići na godišnji odmor.

Gradske su vlasti upozorile da će između 26. i 29. srpnja – kada se održava konvencija - biti usporen gradski promet, i da će čak i sudovi i bolnice raditi sporijim tempom. Za građane bi bilo zapravo najbolje da, ako mogu, odu iz grada ili da pak svoj posao - ako je to moguće - obavljaju od kuće, savjetuju lokalne vlasti.

Kako će to izgledati u stvarnosti, kad konvencija počne? U središte Bostona moći će ući samo oni koji posjeduju akreditaciju - sudionici konvencije Demokratske stranke, njezini gosti, novinari… Sve zaobilaznice koje prolaze uz i iznad centra Bostona – duge oko 40 milja – bit će zatvorene. Mnoge trgovine - čiji su se vlasnici veselili turistima i većem prometu - tri će dana biti posve blokirane betonskim preprekama, tako da im se neće vidjeti niti izlozi.

Održavanje sigurnosti koštat će oko 50 milijuna dolara, što je više od polovice cjelokupnog proračuna ovog političkog skupa, na kojem će biti i službeno imenovan predsjednički kandidat demokrata za izbore u studenom. Međutim, bez obzira na troškove i glavobolju zbog oštrih mjera sigurnosti, lokalnoj će privredi konvencija Demokratske stranke sasvim sigurno, na kraju, koristiti – ako nikome drugome onda hotelima i restoranima.

XS
SM
MD
LG