Linkovi

Annan: Epidemija AIDS-a - prijetnja razvitku (11/7/04) - 2004-07-11


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je svjetske čelnike da preuzmu vodeću ulogu u zaustavljanju širenja epidemije AIDS-a. Na početku petnaeste međunarodne konferencije o AIDS-u u Bangkoku, kazao je da se više ne radi o zdravstvenoj krizi, već o prijetnji razvitku.Glavni tajnik svjetske organizacije pozvao je svjetske čelnike da povećaju izdvajanja i uspostave bolja partnerstva za borbu protiv ove smrtonosne bolesti.

Ujedinjeni narodi ocjenjuju da posebno zabrinjava širenje AIDS-a po istočnoj Europi i Aziji. Prema postojećim podacima, u Aziji trenutno ima 7 milijuna i 400 tisuća ljudi zaraženih virusom HIV-a, koji izaziva AIDS. Oko dvadeset posto svih novih slučajeva otpada na azijsko-pacifičku regiju. Australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer izjavio je u Bangkoku da njegova zemlja namjerava u sljedećih pet godina izdvojiti dodatnih 250 milijuna dolara za programe prevencije u toj regiji. Australski je dužnosnik također pozvao tamošnje vlade da spriječe "tragediju poput one koja je pogodila Afriku".

AIDS je do sada odnio 20 milijuna života. Prema podacima UN-a, prošle je godine zabilježen najveći porast u broju novih slučajeva u 23 godine otkako je ova bolest otkrivena.

XS
SM
MD
LG