Linkovi

Bush o iranskoj mladeži (12/7/04) - 2004-07-11


Sjedinjene Države podržavaju demokratske težnje Iranaca, pogotovo iranske mladeži. Predsjednik George Walker Bush nedavno je u Istanbulu kazao da bi demokracija u Afganistanu i Iraku predstavljala snažan primjer drugim zemljama, uključujući i Iran.

"U Iranu ima ljudi koji prate što se događa. To su dinamični mladi profesionalci koji žele biti slobodni, no pitaju se – hoće li za to imati mogućnosti," rekao je.

U govoru studentima na istanbulskom sveučilištu Galatasaraj, predsjednik Bush je kazao da je mladež Irana angažirana, baš kao i mnogi drugi diljem svijeta, u borbi protiv tiranije i za vladu koja će ih predstavljati.

"Svjedoci smo borbe u Iranu, gdje nadiđeni, diskreditirani autokrati pokušavaju spriječiti demokratsku volju mlade generacije u usponu," kazao je predsjednik Bush.

Prije nekoliko dana, 9. srpnja, bila je peta obljetnica studentskog ustanka u Iranu iz 1999. Taj ustanak započeo je demonstracijama u Teheranu, nakon zatvaranja jednog reformističkog dnevnog lista. Iranske snage sigurnosti su tukle i zatvarale studente koji su prosvjedovali, a nekoliko ih je i ubijeno. Nakon toga su uslijedili višednevni prosvjedi, u kojima su sudjelovale tisuće Iranaca diljem zemlje. Iranska je vlada brutalno ugušila te prosvjede. Od 1999, lipanj i srpanj su napeti mjeseci u Iranu, jer studenti i drugi pokušavaju obilježiti obljetnicu ustanka, a vlada to pokušava spriječiti. U lipnju 2003, uhićeno je četiri tisuće ljudi, a vlada je zabranila svako obilježavanje ustanka iz 1999. Iranske vlasti najavile su sličnu zabranu i ove godine.

Unatoč takvoj represiji, iranski narod nastavlja zahtijevati oslobađanje od fundamentalističke islamske vlasti. "Na Srednji istok će doći vladavina slobodnog naroda," rekao je predsjednik Bush, dodajući: "Amerikanci će "učiniti sve što je u njihovoj moći da bi im pomogli u otkrivanju blagoslova slobode."

XS
SM
MD
LG