Linkovi

Film tjedna: 'Kralj Artur' (12/7/04) - 2004-07-11


Priča o “okruglom stolu” kralja Artura, o njegovim vitezovima i njihovim junačkim djelima, legenda je na koju su se tijekom stoljeća nadovezale mnoge druge romantične priče. Na osnovu ove engleske legende sada je snimljen i filmski spektakl čiji sadržaj reklamiraju kao “istinitu priču koja je prerasla u legendu”.

Tko je bio “pravi” kralj Artur - pitanje je na koje se tijekom povijesti različito odgovaralo. Ovaj se film odlučio za rimskog vojskovođu iz vremena od prije nekih 17 stoljeća: Lucius Artorius Castus bio je zapovjednik jedinice prekaljenih ratnika Sarmata, koje su Rimljani zarobili nakon osvajanja središnje Europe, te ih uključili u sastav svojih snaga. … Nakon višegodišnjih junačkih bitki u sjevernoj Britaniji, Artur se priprema za povlačenje u mirniji život. Nakon što je svojim sarmatskim vitezovima podario slobodu, oni se pripremaju za povratak svojim obiteljima i domovima; invazija Anglo-Sasa, međutim, ponovno oživljava opasnosti kojima se Artur i njegovi vitezovi moraju suprotstaviti. Ovog puta u savezništvu s bivšim neprijateljima – sjevernim Škotima, Piktima.

Imena su ista – Artur, Merlin, Guinevere, Lancelot, Galahad – ali ovo nije ona, od ranije poznata priča o viteštvu. Glavnu ulogu – Artura - igra Clive Owen, a Guinevere igra zvijezda u usponu – Keira Knightley. Redatelj je Antoine Fuqua, kojem akcioni filmovi nisu strani, ali koji naglašava da je u “Kralju Arturu” spojio akciju sa svojom strašću za povijesnim dramama: “Odrastao sam gledajući "Excalibur" i "Sedam samuraja" i sve druge izvanredne Kurosavine filmove. Izučavao sam mitologiju, koja me je uvijek zanimala, a tu se puno govori i o Arturu i mitovima koji su s njim povezani”

Antoine Fuqua je američki crnac, dok je priča o Kralju Arturu utemeljena u bijelačku anglosasku kulturu. Redatelj, međutim, tvrdi da je duboko osjećao cijelu priču jer je mogao povezati i vlastitim kulturnim nasljeđem.

“Moji su preci dovedeni u ovu zemlju, dakle ovo je za mene Rim. Gledajući u prošlost, ja bih bio vitez i ako bi nam barbari došli pred vrata, ja bih se borio za Ameriku, jer su moja djeca tu. Cijelu sam priču gledao iz te perspektive, a pri tome je prisutna i moja ljubav prema povijesti," priča Fuqua.

“Kralj Artur” je snimljen u Irskoj. Scenarij je napisao David Franzoni, koji je bio i pisac scenarija za dobitnika Oscara “Gladijatora”.

XS
SM
MD
LG