Linkovi

Iračani su protiv terorizma (11/7/04) - 2004-07-10


Uzimanje talaca i odrubljivanje glave otetima izazvaju oštre reakcije među Iračanima. Te akcije "nisu u skladu s islamskim zakonom," izjavio je Riyadh Hussein, vjerski čelnik u Bagdadu.

Ali Hashim, prodavač cipela iz Bagdada, kaže: "Uzimanje talaca i odrubljivanje glave nisu u našoj tradiciji. U našoj je tradiciji gostoljublje. To," kaže gospodin Hashim, "nanosi štetu imidžu iračkog naroda".

Predsjednik George Walker Bush izjavio je da teroristi u Iraku "pokušavaju potkopati i zastrašiti slobodnu vladu."

"Teroristi su okrutni i domišljati. No, neće pobijediti. Polovina muslimanskog u svijetu već živi pod demokratski konstituiranim vladama – od Indonezije do zapadne Afrike, od Europe do Sjeverne Amerike. Ideal demokracije također je snažan na Srednjem istoku. Ankete provedene u arapskim zemljama pokazale su da postoji široka podrška za vlade koje predstavljaju narod i za slobode pojedinca. Vidimo reforme u Kuvajtu i Kataru, Bahreinu i Jemenu, Jordanu i Maroku," rekao je.

Čelnici diljem Srednjeg istoka, kazao je predsjednik Bush, "moraju shvatiti u kojem se smjeru kreću aktualni događaji."

"Svaka nacija koja je spremna na kompromise s nasilnim ekstremistima samo ih potiče na novo nasilje. ..Neki oblici mržnje ne mogu se primiriti. Treba im se suprotstaviti, treba ih diskreditirati i poraziti alternativom koja budi nadu – a ta alternativa je sloboda," kazao je predsjednik.

Irakom sada upravlja iračka prijelazna vlada. "Irački narod ostvaruje stabilan napredak u uspostavljanju slobodnog društva," rekao je predsjednik Bush. A koalicija predvođena Sjedinjenim Državama "neće dozvoliti nasilnicima i ubojicama da se ispriječe demokraciji u Iraku."

XS
SM
MD
LG