Linkovi

Zbogom, cikade (11/7/04) - 2004-07-10


Ljubavni pjev milijuna cvrčaka 'legla X' utihnuo je, parkovima i ulicama nekih istočnih i srednjozapadnih američkih saveznih država može se prolaziti bez sudara s pet centimetara velikim letećim insektima, a ostatke umrlih cvrčaka već su isprali pljuskovi. Kulminacija sedamnaestogodišnjeg života ove vrste cvrčaka, karakteristične za sjevernoamerički kontinent, prošla je … ali, još ne potpuno.

U drveću, slijedeća generacija upravo započinje svojih sedamnaest godina. Tijekom slijedećih nekoliko tjedana, milijarde jajašaca, odloženih na grančicama, izleći će majušne bijele nimfe, veličine sjemenki sezama, s očima poput dviju crvenih točkica. Nimfe će se spustiti s drveća, zakopati u tlo pokraj korijena i slijedeći puta vidjeti svjetlo dana 2021. godine.

No, život tih nimfi - na samom početku jednako kao što će im se dogoditi i na kraju - nije lagan. Dok silaze niz drveće na kojem su se izlegle, one su plijen svih drugih kukaca, a, ako je zemlja suha i tvrda, ne mogu se ukopati. Mortalitet u prvim tjednima života za ove nimfe iznosi čak 90 posto.

XS
SM
MD
LG