Linkovi

Mjere NATO-a  protiv trgovine ženama (9/7/04) - 2004-07-09


NATO je usvojio nove upute kojima se želi spriječiti da vojnici saveza u sastavu mirovnih snaga koriste usluge žena koje su prisiljene na prostituciju. Cilj novih propisa – koji su podržani na summitu NATO-a u Istanbulu – jest borba protiv trgovine ljudima, što je posebno naglašen problem na Balkanu.

Glasnogovornik Sjeverno-atlantskog saveza James Appathurai izjavio je jučer da je 26 zemalja-članica svjesno činjenice da trgovina ljudima – posebno ženama – pridonosi širenju korupcije i organiziranog kriminala, a to izravno ugrožava nastojanja saveza da uspostavi stabilnost u područjima gdje su stacionirane mirovne snage NATO-a, poput Bosne i Hercegovine i Kosova.

“Naravno, sve zemlje članice NATO-a potpuno su predane nastojanjima da se osigura da njihove odnosno naše postrojbe, ni na koji način ne pridonesu trgovini ljudima, odnosno da se svim snagama protiv toga bore.” - rekao je James Appathurai.

Nove je propise podržalo ne samo 26 savezničkih zemalja, nego ih je podržalo i 20 zemalja koje su u partnerskom odnosu s NATO-om – od Rusije i Ukrajine, preko Švedske i Švicarske, pa do Albanije, Hrvatske i Makedonije. Američki veleposlanik pri NATO-u Nicholas Burns kaže da je sada na redu teži posao – primjena dogovorenih propisa: “Prvi korak je bio da se pridobije suglasnost svih 46 zemalja. Drugi će korak biti dogovor s našim vojnim zapovjednicima koji trebaju osigurati da svaki vojnik i sastavu misije NATO-a bude upoznat s propisima i svjesan tog problema – svjesan da ni na koji način, ni u kojem obliku, niti u bilo kakvim okolnostima, ne smije biti upleten u to.”

Gospodin je Burns podsjetio na podatke Ujedinjenih naroda prema kojima svake godine kroz mrežu trgovine ljudima na Balkanu prođe oko 200 tisuća žena, od kojih većina završi u seksualnom ropstvu. Njegov norveški kolega Kai Eide tvrdi da je 90 posto prostitutki u Bosni i Hercegovini prisiljeno na takvu aktivnost od strane trgovaca ljudima. … Sjedinjene Države i Norveška bile su inicijatori usvajanja novih propisa NATO-a. Obje su zemlje, inače, zabranile svojim vojnicima da koriste usluge prostitutki. Propisi NATO-a nisu potpuno zabranili kontakte s prostitutkama, ali su svim vojnicima saveza naredili da se suzdrže od odnosa s prostitutkama za koje se zna da su pod kontrolom trgovaca ljudima.

XS
SM
MD
LG