Linkovi

Turska i Europska unija (9/7/04) - 2004-07-09


U međunarodnoj zajednici nastavlja jačati podrška za primanje Turske u Europsku uniju. Taj proces dobio je dodatni zamah nakon što je Turska bila domaćin nedavnog summita NATO saveza u Istanbulu. Mnoge članice NATO saveza danas su i članice Europske unije. Njemački kancelar Gerhard Schroeder poručio je kolegama na summitu, da ukoliko Turska nastavi s ekonomskim reformama, "ne mogu učiniti ništa drugo nego ispuniti zadano obećanje" i primiti Tursku u Europsku uniju.

Također u Istanbulu, predsjednik George Walker Bush izjavio je da bi članstvo u Europskoj uniji koristilo ne samo Turskoj, već i Europi i muslimanskom svijetu: "Amerika vjeruje da Turska, kao europska sila, spada u Europsku uniju. Tursko članstvo također bi predstavljalo ključni korak naprijed u odnosima između muslimanskog svijeta i zapada, jer je Turska dio oba ta svijeta. Uključivanje Turske u Europsku uniju dokazalo bi da Europa nije ekskluzivni klub samo jedne vjere, te bi pokazalo da je "sukob civilizacija" samo prolazna zabluda u povijesti".

Otkako je primila pozivnicu da počne proces pridruživanja Europskoj uniji, Turska je usvojila reforme usmjerene na proširenje ljudskih prava, uključujući i prava etničkih manjina, te ograničavanje uloge vojske u političkom sustavu. Do 1991, u Turskoj je bilo zakonom zabranjeno govoriti kurdski jezik. 2002-ge , turski parlament dozvolio je privatnim institucijama da drže nastavu na kurdskom, kao i na drugim jezicima. U lipnju ove godine, turska državna televizija počela je emitirati programe na kurdskom, bosanskom, arapskom i jednom od lokalnih narječja. Sjedinjene Države već dugo potiču i nastavit će poticati reforme u Turskoj. * "Pozdravljamo napredak koji je Turska postigla na cijelom nizu pitanja u proteklih nekoliko mjeseci," rekao je britanski premijer Tony Blair, dodajući: "Britanija želi vidjeti Tursku u Europskoj uniji." U lipnju, grčki premijer Costas Karamanlis potvrdio je da njegova zemlja podržava članstvo Turske u Europskoj uniji. To je objavljeno tijekom posjeta turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana Grčkoj.

Do kraja godine, čelnici Europske unije trebali bi odlučiti hoće li Turskoj dati rok za početak pregovora o članstvu. "Mislim da će se od sada na ovom planu stvari odvijati brže i pozitivnije," rekao je premijer Erdogan. Kako je rekao predsjednik Bush, "prije petnaest godina, umjetna crta koja je razdvajala Europu, povučena na Jalti, izbrisana je. Sada ovaj kontinent ima priliku izbrisati još jednu vještačku podjelu u potpunosti uključujući Tursku u budućnost Europe."

XS
SM
MD
LG