Linkovi

Moda koja više razotkriva nego pokriva nije svima po ukusu - 2004-07-09


Modni stil odijevanja ovog ljeta – kao i par ranijih – predviđa sićušne majice i kratke hlačice ili suknje koje leže ne na bokovima, nego daleko niže od njih. Rezultat: otkriveni struk i pupak, te najveći dio nogu. No, nisu baš sve mlade žene i djevojke oduševljene idejom da za ljepotu i stilski izgled hodaju polugole.

Odjeli ženske i djevojačke odjeće u robnim kućama prepuni su super-kratkih suknjica i majica koje više naliče grudnjacima ili tijesnim komadićima krpica, nego tradicionalnim bluzama. No, nije baš svim mladim mušterijama to po volji.

"Draže su mi traperice od rastezljive tkanine … općenito stvari koje su mi udobne i pristaju mi. Recimo, ove traperice koje sjede na kukovima sada su u modi, ali na meni izgledaju strašno. A, što se majica tiče, volim ih malo veće, da budu udobne i prozračne," kaže jedna djevojka, koju srećemo u robnoj kući Nordstrom. Kupci poput ove djevojke često izlaze iz trgovina nezadovoljni jer ne nalaze ono što žele.

Deniz Anders radi u marketinškom odjelu kompanije Nordstrom, jednog od najvećih lanaca robnih kuća u Sjedinjenim Državama. Ona kaže da kupci trgovinama često šalju pisma u kojima se žale na izbor robe ili kakvoću usluge. Ističe jedno pismo koje ju je posebno iznenadilo: "Ella Gunerson je jedanaestogodišnja djevojčica, naša vjerna mušterija u robnoj kući u Seattleu. Javila nam se pismom jer je nezadovoljna ponudom odjeće – kako kaže, nije našla uopće ništa u ćemu bi se osjećala udobno i ugodno. Piše nam da je željela odjeću malo čednijeg izgleda, ali da to u čitavoj robnoj kući uopće nije našla."

Kada su novinari čuli za njezino pismo, Ella Gunerson je postala takorekuć slavna – svatko ju je htio intevjuirati kao da je ona rijetka iznimka. Međutim, izgleda da ona baš i nije iznimka, jer mnogi, poput nje, žele odjeću koja nije zadnji modni vrisak. Kaže da mnogi u njezinoj školi dijele nelagodu nad odjećom koju smatraju nepriličnom. Riječima ove djevojčice, ‘čovjek treba poštivati vlastiti dignitet i ne odreći ga se zbog modnog hira.’

Kada je Ella pisala kompaniji Nordstrom, nije očekivala nikakav odgovor. No, uprava Nordstroma smatrala je da svojim mušterijama mora pokazati da drži do njihovog mišljenja: "Odgovorili smo Elli, napisavši da u našim trgovinama držimo i odjeću kakva se njoj sviđa, te smo ju pozvali da ponovno svrati u trgovinu i provjeri što se sve nudi. Također smo joj zahvalili što nas je podsjetila da trebamo više imati na umu želje naših mušterija," kaže gospođa Anders.

Deniz Anders kaže da ovo nije novi trend, tj. da kompanija Nordstrom već nekoliko godina prima pisma kupaca koji traže čedniju, ali modnu odjeću.

Potražnja za odjećom koja nudi više tekstila, a manje vlastite otkrivene kože, potakla je i nastanak posebnog tržišta za takav ukus, razvijenog posebice na Internetu. Jedna od takvih novih online kompanija, nazvana ‘Modest Apparel USA.com’ nastala je upravo iz želje vlasnica biznisa da se i same odijevaju manje napadno. Kako kažu, iznenadile su se prometom koji ostvaruju – očekivale su mušterije među pripadnicima svoje mormonske crkve, a javljaju im se i kršćani, židovi i muslimani, i to ne samo iz Amerike, nego iz čitavog svijeta.

XS
SM
MD
LG