Linkovi

Članovi Kongresa zabrinuti zbog nedostatnog broja vojnika u Iraku i Afganistanu (8/7/04) - 2004-07-08


Članovi američkog Kongresa izrazili su zabrinutost glede broja vojnika u Iraku i Afganistanu koji – kako su rekli – možda nije dovoljan. Tijekom rasprave vođene u Odboru Zastupničkog doma za oružane snage, zabrinutost su izrazili kongresmeni iz redova obiju stranaka. Demokratski zastupnik Ike Skelton je ocijenio da država traži od vrlo malog broja vojnika da nose golemi teret za dobrobit cijele zemlje.

Republikanac Duncan Hunter je, pak, izrazio zabrinutost zbog nedavne odluke Pentagona da mobilizira 5600 posebno obučenih vojnika iz pričuvnog sastava. … Trenutno se u Iraku nalazi 140 tisuća američkih vojnika, a u Afganistanu ih je razmešteno oko 17 tisuća.

Irački i američki dužnosnici izvješćuju da je od ukupno 5700 ljudi u iračkim zatvorima, samo njih 90 su strani borci – priopćili su irački i američki dužnosnici. Među njima su državljani Sirije, Irana, Egipta, Jordana, Jemena i Saudijske Arabije. Jedan od njih je i najtraženiji terorist jordanskog podrijetla Abu Musab al-Zarqawi kojem se pripisuje veze s al-Qaidom.

XS
SM
MD
LG