Linkovi

NYT: Bankrot Enrona  koštao dioničare desetine milijardi dolara (8/7/04) - 2004-07-08


Gotovo svi američki listovi bilježe da je, kao vrhunac trogodišnje istrage, podignuta optužnica protiv prvog čovjeka “Enrona” – Kennetha Laya – kojeg se tereti za pronevjeru i bankrot najveće energetske korporacije Sjedinjenih Država.

Bankrot je koštao dioničare desetine milijardi dolara, a bez posla su ostale tisuće uposlenika – piše New York Times. Do sada je za kaznena djela u poslovanju propale korporacije optuženo tridesetak čelnih ljudi umiješanih – kako se sumnja – u vrlo složene i, naravno, kažnjive financijske makinacije, piše njujorški list. U intervjuu tom listu, prvooptuženi Kenneth Lay kaže da nije bio svjesan ilegalnog poslovanja u kompaniji koju je osnovao i vodio.

USA Today saznaje da će sutra biti objavljeni rezultati senatske istrage o obavještajnom radu nadležnih agencija uoči rata u Iraku. List tvrdi da će oštre kritike biti upućene CIA-i kojoj će biti pripisana “odgovornost za debakl u vezi s oružjem za masovno uništavanje u Iraku”. Pozivajući se na ocjene kongresmena, najtiražniji list navodi da će Bijela kuća u senatskom izvještaju biti – uglavnom – oslobođena odgovornosti za obavještajne propuste.

A bostonski Christian Science Monitor izvješćuje o velikim izmjenama koje su u tijeku u američkim bolnicama. Razlog – fatalne greške zbog kojih godišnje umre 98 tisuća pacijenata. Amputacija pogrešne noge, smrt pri operaciji zbog transfuzije pogrešne krvne grupe, smrt izazvana višestrukom dozom lijeka, fatalne posljedice korištenja pogrešnog lijeka… samo su neki od slučajeva o kojima se saznaje u javnosti, piše Christian Science Monitor izvješčujući o proceduralnim i drugim promjenama koje se provode u bolnicama.

XS
SM
MD
LG