Linkovi

Donacija US AID-a tvrtki iz Splita (9/7/04) - 2004-07-08


Američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank i splitski gradonačelnik Miroslav Buličić potpisali su u Splitu memorandum o razumijevanju u sklopu projekta reforme lokalne samouprave. Isto tako, Američka agencija za razvoj (USAID) darovala je splitskoj tvrtki CIAN 105 000 dolara za studiju o zbrinjavanju opasnog medicinskog otpada.

Potpisanim memorandumom o razumijevanju u sklopu reforme lokalne uprave Split je osigurao donaciju za dva programa od njih šest iz projekta reforme lokalne samouprave američkog USAID-a u Hrvatskoj, vrijednog gotovo dvadeset milijuna dolara te na taj način postao 43. grad u Hrvatskoj koji koristi tehničku potporu USAID-a za usklađivanje rada lokalne samouprave sa svjetskim standardima.

Program upravljanja imovinom, kazao je splitski gradonačelnik Miroslav Buličić, izabran je stoga što se kvalitetnim upravljanjem gradskim resursima osigurava kvalitetniji život stanovnika i to po uzoru na europske standarde. Splitski je gradonačelnik istaknuo drugi program koji je povezan s vrednovanjem rezultata rada uprave te je dodao: “Uravnilovka koja je u Hrvatskoj dugo godina bila prisutna i danas je nazočna na neki način te se mora isključiti. U budućnosti će zasigurno doći vrijeme kada će rad jedne uprave, rad pojedinca u toj upravi biti drugčije ocjenjivan i drugčije prezentiran te će se na koncu i nagrađivat na drugi način“.

“Nakon potpisanog memoranduma o razumijevanju za reformu lokalne samouprave pregovorima će se utvrditi iznos donacije koja će se uložiti u obuku djelatnika lokalne samouprave“ - kazao je američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank kazavši da su dva programa“ izvanredne mogućnosti i za građane i za novinare da procijene rad gradskih vlasti, a krajnji bi rezultat trebala biti bolja usluga građanima” - istaknuo je američki veleposlanik.

Memorandum je potpisan u nazočnosti direktora misije USAID-a u Hrvatskoj Williama Jeffersa i splitskih dužnosnika.

Američki veleposlanik Ralph Frank potpisao je i sporazum u kojem Američka agencija za razvoj ( USAID ) daruje splitskom poduzeću CIAN 105 000 dolara za izradu studije o zbrinjavanju opasnog medicinskog otpada u Splitu i županiji. Ta će studija ujedno poslužiti kao pilot projekt za zbrinjavanje takvog otpada u Dalmaciji i Hrvatskoj.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank istaknuo je važnost unapređenja kvalitete življenja, a sporazum kojim USAID daruje splitsko poduzeće CIAN je još jedan pokazatelj vrlo dobrih odnosa između hrvatske i američke vlade te dokaz jakih veza koje razvijaju Sjedinjene Američke Države i Hrvatska.

Splitska tvrtka CIAN polovicu dohotka ostvaruje u području zaštite okoliša, a temeljem studije moći će tražiti zajam kojim će se omogućiti zbrinjavanje takvog otpada. To će raditi američki stručnjaci tako da dvadest posto sredstava mogu koristiti i domaći stručnjaci. U CIANU ističu kako će se na taj način moći uvjeriti kako je američka tehnologija jeftinija i kvalitetnija od postojeće koju posjeduje poduzeće CIAN.

XS
SM
MD
LG