Linkovi

Rubin: Hrvatska još nije na pragu NATO saveza (9/7/04) - 2004-07-08


James Rubin vanjskopolitički je savjetnik budućeg demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerrya. U razgovoru za Glas Amerike objašnjavao je razlike u vanjskopolitičkim pogledima prema Hrvatskoj i široj regiji sadašnjeg predsjednika, republikanca Georgea Busha te demokrata Johna Kerrya.

Zemlje Balkana postigle su velik napredak, no, još uvijek nisu na pragu NATO saveza, kaže James Rubin. Iako Balkanom vlada stabilnost, tamo još uvijek “nešto” nedostaje. Po njemu, to je veći američki angažman. Rubin je iskoristio priliku da kritizira Bushevu administraciju da je situaciju predala u ruke Europljanima – koji – po njegovom sudu – nisu bili dovoljno učinkoviti u rješavanju kriza. "Izgleda da ova adminsitracija smatra da će sve biti dobro, ukoliko prepustimo stvari Europljanima. Neće biti dobro! Amerika posjeduje jedinstvenu ulogu i snagu, svoj osobeni način rješavanja stvari i jedinstven image na Balkanu. John Kerry će ostati angažiran na Balkanu jer je to u interesu Sjedinjenih Država!"

James Rubin, svojevremeni glasnogovornik američkog Državnog tajništva s optimizmom gleda na budućnost regije – no, uz jedan određeni uvijet: "Hrvatska, Bosna, sve zemlje te regije imaju razloga za nadu da će – poduzmu li prave korake – i provedu li prave promjene, svi jednoga dana pripadati NATO savezu i zapadnim alijansama. No, moraju najprije postići napredak kako bi ostvarile taj cilj i sudjelovale u europskim i svjetskim kretanjima."

Analitičari smatraju Jamesa Rubina jednim od glavnih kandidata za visoko mjesto u demokratskoj administraciji, pobjedi li na izborima demokratski kandidat John Kerry.

Izbori se u Sjedinjenim Državama održavaju 2. studenog.

XS
SM
MD
LG