Linkovi

Račić: Hrvatskoj je potrebna veća objektivnost (8/7/04) - 2004-07-07


Nakon nedavnog skupa hrvatskih poduzetnika u Clevelandu ovih dana puno se govori o inozemnim ulaganjima u Hrvatsku. To je bila i tema razgovora s Milanom Račićem, direktorom i predsjednikom konzultantske tvrtke Load Factor iz Washingtona koja ima i ured u Zagrebu.

Za razliku od Grupe 100, organizacije hrvatskih poduzetnika koja želi investirati u domovinu, tvrtka Load Factor dovodi u Hrvatsku prvenstveno inozemne ulagače čiji je sentiment prema Hrvatskoj isključivo financijske prirode. Ta kompanija sada želi posredovati pri ulaganjima stranih poduzetnika hrvatskog podrijetla.

Pitali smo Milana Račića, kakva su njegova dosadašnja iskustva u vođenju poslova u Hrvatskoj. "Put k uspjehu dosta je mukotrpan. Kad dođete u Hrvatsku mnogi vas otvoreno pitaju tko si ti i što hoćeš. Trebate izgraditi kredibilitet, provesti u Hrvatskoj dosta vremena. Postoji dosta dezinformacija, frustracija… no takva je situacija u skoro svim tranzicijskim ekonomijama. Ja se ipak nadam najboljem i zato se tim i bavim."

Najveći problem u ovom trenutku, kaže nam Milan Račić, jest dobijanje istinitih i dobrih poslovnih informacija. Drugi problem je da postoji previše birokratskih razina koje žele komadić investicijskog kolača za sebe. Nadalje, Račić smatra da neki mehanizmi unutar Fonda za privatizaciju nemaju smisla jer su, kaže on, napravljeni za ulaganja iznutra.

Milan Račić vjeruje da je konferencija hrvatskih poduzetnika u Clevelandu dobar prvi korak za promjenu stvari nabolje, ali upozorava i da Hrvatska treba više objektivnosti: "Ne postoje posebna pravila za Hrvatsku. Nismo pametniji nego bilo tko drugi premda se često tako držimo. I ta pravila određuje ulagačka zajednica. Novac je prevrtljiv i otići će negdje drugdje."

Na tvrdnju Grupe 100 da raspolaže s milijardu i pol dolara spremnih za ulaganje u Hrvatsku Milan Račić kaže da je on osobno vrlo oprezan u nabacivanju velikim brojkama. “To je divno i želio bih to vidjeti”, kaže on. Na pitanje o nekim političkim tonovima koji su se čuli na skupu u Clevelandu Milan Račić, direktor i predsjednik konzultantnske tvrtke Load Factor, ističe da povezivanje politike i novca nije dobro ni za koga te da neće biti dobro ni za Hrvatsku. “Čim nešto ispolitizirate, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje, dolazite u opasnost da će vam se stvari razbiti u glavu kad dođe do smjene vlade, a to se, u svakom demokratskom sustavu, uvijek dogodi”, zaključuje Milan Račić.

XS
SM
MD
LG