Linkovi

John Danforth - novi američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima (7/7/04) - 2004-07-07


Bivši senator John Danforth je novi veleposlanik Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima, nakon što je predsjednik Bush imenovao dosadašnjeg američkog predstavnika u svjetskoj organizaciji, Johna Negropontea, za veleposlanika u Iraku. Vijeće sigurnosti jednoglasno je podržalo prijenos suvereniteta nad Irakom na iračku privremenu vladu: “Sada je” – kaže ambasador Danforth – “ naša zadaća ubrzati put prema jačoj medjunarodnoj suradnji, kakva se mogla vidjeti kada je jednoglasno usvojena nova rezolucija o Iraku. Postižući konsezus i radeći zajedno Ujedinjeni narodi mogu dosta toga postići u Iraku, ali isto tako i u borbi protiv terorizma, zatim u spriječavanju proliferacije oružja za masovno uništavanje, donošenju mira na Srednji istok, kao i stabilnosti u Afriku. Mi smo sučeljeni sa sukobom izmedju civiliziranog svijeta i kaosa. Ujedinjeni narodi trebaju pomoći da civilizacija pronadje načine sučeljavanja sa zajedničkim iskušenjima. Ja dolazim u Ujedinjene narode s odlučnan ispuniti takvu zadaću".

Ujedinjeni narodi imaju sada ključnu ulogu, a predsjednik Bush je izjavio da “… svjetska organizacija mora ispuniti svoju mirovnu misiju držeći odgovornima one zemlje koje ne poštuju medjunarodne zakone, pomažući u stabiliziranju novih demokratskih društava te ohrabrujući napredak i nadanja, kao alternativu zastoju i ogorčenosti. Ujedinjeni narodi već rade na ovakvim pitanjima na mnogim mjestima u svijetu. U Iraku, Ujedinjeni narodi pomažu novoj suverenoj državi u pripremi slobodnih i poštenih izbora, a pomagat će i u sastavljanju nacrta novog Ustava. Od Afrike do Kariba, Ujedinjeni narodi pomažu raznim društvima da izadju iz starih sukoba, da nadvladaju dugoatrajno siromaštvo te u borbi protiv AIDS-a i drugih zaraznih bolesti.”

Sjedinjene Države će usko suradjivati s Ujedinjenim narodima u borbi protiv terorizma i Sjedinjene Države “… podržavaju takve mjere “ - rekao je predsjednik Bush te dodao kako je Amerika svjesna “…da je neophodno mnogo toga još učiniti…”

XS
SM
MD
LG