Linkovi

Čaša mlijeka protiv raka debelog crijeva (8/7/04) - 2004-07-07


Jedna nova studija pokazuje da konzumiranje najmanje jedne čaše mlijeka dnevno smanjuje opasnost od raka debelog crijeva.

Znanstvenici Bolnice Brigham, u Bostonu, ustanovili su da već jedna čaša mlijeka dnevno za 12 posto smanjuje rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva kasnije u životu, u odnosu na osobe koje piju manje od dvije čaše mlijeka tjedno. S više od jednom čašom dnevno, opasnost od raka se smanjuje za 15 posto.

Kalcij iz mlijeka, i iz drugih izvora, već se dugo smatra jednim od preventivnih faktora u slučaju raka debelog crijeva. Već je ranije ustvrđeno da pojačano konzumiranje kalcija smanjuje broj i učestalost crijevnih polipa, koji tokom vremena mogu prerasti u rak.

Dnevno konzumiranje kalcija u ukupnoj količini od tisuću miligrama - iz prehrane i vitaminsko-mineralnih dodataka - rezultira smanjenjem rizika od raka debelog crijeva za 15 posto kod žena, a za 10 posto kod muškaraca.

Smatra se da određenu ulogu ima i vitamin D - koji se obično dodaje mlijeku -, bilo sam ili zato što pomaže u apsorpciji kalcija.

XS
SM
MD
LG