Linkovi

Digitalna revolucija u fotografiji (8/7/04) - 2004-07-07


Ukoliko igramo igru asocijacije i upotrijebimo riječ “kamera”, dobri su izgledi da će naši suigrači biti asocirani na riječ “film”. Međutim, digitalna je tehnologija revolucionalizirala i fotografiju, tako da je danas sedamdeset posto prodanih foto-aparata digitalno.

Mnogim se “čistuncima” to ne sviđa, jer nalaze da je digitalna fotografja tek inferiorna kopija umjetničkog djela…. Drugi pak tvrde da se ne može uočiti razlika između odlične fotografije zabilježene na filmu od one snimljene visoko-kvalitetnim digitalnim foto-aparatom.

Je li fotografskoj vrpci odzvonilo? Za početak, potražimo odgovor u studiju fotografa Johna Burwella, u Washingtonu.

Fotograf namješta reflektore, sofisticirane mjerne uređaje i svjetlosne filtere, pripremajući se za fotografiranje mrtve prirode. Međutim, nigdje nema fotografske vrpce niti fotoaparata. Poput većine profesionalnih fotografa te milijuna ostalih, John Burwell je prešao na digitalnu tehniku snimanja.

"Slika se skoro odmah pojavi, a moguće ju je i podešavati. Može se provjeriti je li kadar dobar, jesu li elementi slike u redu, što je posebice važno prilikom fotografiranja ljudi, kad pokušavam 'uhvatiti' izraz lica, pokret ili gestu. S običnim filmom moraš napraviti velik broj fotografija i nadati se da je na nekoj od njih željeni trenutak uhvaćen." John Burwell znao je provoditi sate i sate u tamnoj komori razvijajući slike. To je bilo jedno čudesno, ali i - kako kaže - "smrdljivo mjesto", zbog mirisa kemikalija za razvijanje filma. Kaže da nije tamo bio već godinu dana.

Umjesto toga, John sada provodi vrijeme za kompjuterom koji je izravno spojen s digitalnim foto-aparatom, na kojem uređuje snimljene fotografije. Sa samo nekoliko klikova kompjuterskim mišem podešava boju, ispravlja pogreške, te dodaje svijetlo ili sjenu.

Jack Burwellu se posebice sviđa ovo: "Digitalna tehnologija je mnogo bolja za okoliš. Kad samo pomislim na količinu kemikalija koje sam udisao i koliko sam ih izlio u slivnik… to je za ne povjerovati. Više ne trošim puno vode, niti stvaram puno smeća s omotima i pakovanjima."

Digitalni foto-aparati se dobro prodaju djelomično i zato što su sve jeftiniji. Međutim, svi s kojima smo razgovarali slažu se da će klasični fotoaparati opstati, ali možda samo za umjetničke fotografe I zanesenjake koji vole provoditi vrijeme u tamnoj komori.

XS
SM
MD
LG