Linkovi

Nova kontroverza s CIA-om i obavještajnim podacima o Iraku? (6/7/04) - 2004-07-06


New York Times izvještava da Središnja obavještajna služba, CIA, nije proslijedila predsjedniku Bushu informacije koje je dobila od rodbine iračkih znanstvenika prije rata, a u kojima se govorilo da je Bagdad obustavio programe proizvodnje nekonvencionalnog oružja. Taj podatak otkriven je u istrazi senatskog Odbora za obavještajna pitanja o tome kako je vlada baratala prijeratnim obavještajnim podacima o iračkom oružju. Odbor će ovog tjedna objaviti izvješće o prvoj fazi istrage.

U CIA-i pojašnjavaju da su navdenim tvrdnjama rodbine iračkih znanstvenika dali manji značaj zato što su takve podatke čuli od svega nekoliko njih. Međutim takvo opravdanje nije, kako se čini, zadovoljilo senatski Odbor za obavještajna pitanja. Prema prvim informacijama u izvješću o istrazi stajat će da su CIA i druge obavještajne agencije američke vlade “loše odradile svoj posao prikupljanja podataka o iračkim programima oružja”, a da su obavještajni analitičari bili još gori u pisanju izvješća u kojem su trebali iznjeti točne informacije kojima su raspolagali, piše New York Times.

Christian Science Monitor piše o jednoj drugoj zabrinjavajućoj temi – porastu kriminala u manjim američkim gradovima. Zanimljivo je da su pojačane policijske mjere dovele do dramatičnog smanjenja nasilnih zločina tijekom 1990-tih u velikim gradovima poput Bostona, New Yorka i Los Angelesa. No istodobno došlo je do povećanja broja ubojstava, napada i drugih nasilnih incidenata u manjim gradovima. Takav trend analitičari pojašnjavaju tvrdnjom da je dosta kriminalaca napustilo velike gradove i započelo svoje nezakonite aktivnosti na drugim mjestima. Drugi pak kažu da se jednostavno radi o pomanjkanju dobro plaćenih radnih mjesta i kulturi nasilja koja je došla do manjih američkih gradova, navodi Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG