Linkovi

Africi prijeti najezda skakavaca (6/7/04) - 2004-07-05


Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu upozorava da bi velike dijelove Afrike uskoro mogla zahvatiti najezda skakavaca. U izvještaju FAO-a kaže se da su prvi rojevi skakavaca došli do Mauritanije, Senegala i Malija, te da se u tjednima koji dolaze očekuje prava najezda. Dolazak skakavaca očekuje se i u Nigeru, Čadu, pa i u pokrajini Darfur na zapadu Sudana. Vjeruje se da će skakavci uzrokovati velike štete na usjevima.

Prošla najezda skakavaca, koja je trajala od 1987. do 1989. i zahvatila 40 zemalja, koštala je poljoprivrednike oko 30 milijuna dolara. Pred dolazeću najezdu, oko četiri milijuna hektara pod poljoprivrednim kulturama u sjevernoj Africi tretirano je pesticidima, no svjetska organizacija upozorava da to nije dovoljno. U međuvremenu, u borbu protiv skakavaca uključila se i Španjolska, koja je danas u Maroko uputila devet zrakopolova koji će posipati usjeve insekticidima. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da bi strahovanja od najezde skakavaca u Europi nemaju osnova, jer bi za to trebali "vrlo neobični vjetrovi".

Neuobičajeno vlažna kišna sezona u Sahelu i sjevernoj Africi dovela je do bržeg razmnožavanja pustinjskih skakavaca, što je dovelo do velikog povećanja broja ovih insekata. Najezda skakavaca trenutno je najjača u Maroku, Alžiru, Tunisu i Libiji. Skakavci su obično "usamljenici", ali kada se razmnože u velikom broju, modificiraju ponašanje i počinju se okupljati u rojeve. Iako se sada za zaprašivanje usjeva pred skakavcima koriste pesticidi, FAO pokušava razviti "biopesticide", koji bi bili manje pogubni za okoliš. Nedavno je testiran biopesticid koji sadrži gljivicu Metarhizium, koja ubija skakavce u tri do četiri tjedna.

XS
SM
MD
LG