Linkovi

Bush: Krećemo se naprijed braneći svoje vrijednosti (5/7/04) - 2004-07-05


U Sjedinjenim Državama jučer je obilježen Dan neovisnosti. Oba kandidata na predsjedničkim izborima proveli su taj praznik na putu, pokušavajući pridobiti glasače u presudnim saveznim državama. Glavna tema njihovih istupa bilo je domoljublje.

Predsjednik Bush posjetio je West Virginiu. Okupljenima je govorio o viziji i hrabrosti koju su imali utemeljitelji Sjedinjenih Država. Zemlja je, rekao je, ponosna na njih, a i oni bi bili ponosni na današnju Ameriku.

"Vidjeli bi zemlju koja je prvak slobode. Vidjeli bi zemlju koja se snažna pred nasilnicima…."

Predsjednik je bio optimističan kazavši da se zemlja kreće naprijed i brani svoje vrijednosti. On je, pri tom, spomenuo pripadnike američkih oružanih snaga koji su trenutno razmješteni u Afganistanu i Iraku. Prema njegovim riječima, obje zemlje sada imaju odgovorne vođe koji vjeruju u snagu slobode.

"U ovim čelnicima imamo saveznike jer oni razumiju ono što mi znamo: slobodni muškarci i žene bit će miroljubivi muškarci i žene. Slobodni ljudi bit će u stanju shvatiti svoje duboke želje. Majke i očevi u Iraku žele biti u mogućnosti odgajati svoju djecu u društvu u kojem će djeca imati svjetlu budućnost baš kao i majke i očevi u Americi."

Predsjednikove riječi, naročito one o oružanim snagama, dovele su do uzvika odobravanja. Premda u West Virginiji ima više demokrata nego republikanaca, predsjednik je na prošlim izborima pobjedio u ovoj saveznoj državi koja ima velik broj vojnika i vojnih veterana. U međuvremenu, najvjerojatniji demokratski predsjednički kandidat, John Kerry, sudjelovao je u proslavi Dana neovisnosti u gradu koji se zove Neovisnost, a nalazi se u saveznoj državi Iowi. No vijest dana bio je njegov članak koji je objavio u prazničnom izdanju Washington Posta. Senator iz Massachusettsa napisao je da Bushova administracija ne slijedi najučinkovitiju stazu u Iraku ustvrdivši da je potrebna dodatna međunarodna suradnja.

XS
SM
MD
LG