Linkovi

Pomažu li Cheneyevi govori Bushu ili Kerryu? (5/7/04) - 2004-07-05


Kako piše Washington Post, američki dopredsjednik Dick Cheney održao je jučer, na Dan neovisnosti, nekoliko govora u kojima je veličao postignuća predsjednika Busha dok je kritizirao najvjerojatnijeg demokratskog kandidata, Johna Kerrya, kao dvoličnog liberala, odnosno ljevičara koji je izvan dodira s konzervativnim vrijednostima srca Amerike.

Post navodi da je Cheney učinkovito oruđe Bushove kampanje jer joj omogućava da uzvrati na optužbe koje privlače pozornost široke javnosti dok se predsjednik, istodobno, drži na distanci od optužbi. Međutim stratezi u obje stranke ističu da dopredsjednikova volja da kaže sve što mu je umu nastavlja izazivati kontroverze. Bushov stožer procjenjuje da će Dick Cheney pridonijeti poticanju konzervativnih birača te da, istodobno, neće nanijeti štetu Bushovim naporima da privuče neovisne birače. Štoviše, vjeruje se da bi Cheney mogao pomoći u dobijanju podrške neodlučenih birača, piše Washington Post.

Demokrati, s druge strane, vjeruju da će im Cheneyevi istupi pomoći u dokazivanju njihovih tvrdnji da je Bushova Bijela kuća previše zatvorena te da je dopredsjednik više zaokupljen energetskim kompanijama nego što ga brine život prosječnog radnika.

New York Times, pak, piše da su iz zabrinutosti za sigurnost stranačkih konvencija demokratske i republikanske stranke, savezne vlasti pokrenule nove napore za identificiranje ekstremista unutar Sjedinjenih Država. Demokrati će održati stranačku konvenciju u Bostonu od 26. do 29. Srpnja, a republikanci mjesec dana kasnije u New Yorku. Njujorški dnevnik piše da će gotovo pola proračuna za obje konvencije biti utrošeno na sigurnost.

XS
SM
MD
LG