Linkovi

Film tjedna: 'Spiderman' (5/7/04) - 2004-07-04


Film “Spiderman” prije par godina je obarao rekorde gledanosti i brzine prihodovanja. Ovih dana, te rekorde obara njegov nasljednik – “Spiderman 2”.

Prvi je "Spiderman" bio od početka do kraja prepun akcije i uzbuđenja. Nastavak nudi – ako je to uopće moguće – još više i jednog i drugog. Tobey Maguire se vraća kao Peter Parker, glavni junak koji, nakon uboda radioaktivnog pauka, u prvom nastavku, stječe zapanjujuću snagu i pokretnost. Sada je tim svojim kvalitetama potpuno ovladao i koristi ih na dobrobit čovječanstva.

Jedini problem je da sva ta spašavanja ljudi i sprečavanje zločina uzima danak u njegovom privatnom životu – od studija, pa do veze s Mary Jane Watson, koju ponovno tumači Kirsten Dunst. Toby Maguire vjeruje da, jednako kao i strip, popularan diljem svijeta, “Spiderman 2” predstavlja super-junaka koji zapravo ima krajnje ljudske karakteristike.

"Mislim da najzanimljive u liku Spidermana i čitavom filmu nisu samo njegove nevjerojatne sposobnosti, nego, mnogo više, paralela s odrastanjem normalnog dječaka i izborima koji svaki dječak mora učiniti tijekom odrastanja – kako živjeti svoj život, kako donositi odluke, kako preuzeti odgovornost, kako postati osoba koja će pridonositi društvu. Njegova osnovna dilema je kako izbalansirati svoj život i činiti dobro i za sebe jednako kao što čini i za druge," rekao je.

Priča o Spidermanu ne bi bila prava kada ne bi bilo nekog fantastičnog zločinca. U ovom nastavku to je engleski glumac Alfred Molina, kao ‘Doc Ock’, znanstvenik pretvoren udesom u laboratoriju u nakazu sa četiri metalna pipka koji mu izlaze iz tijela.

"Način rada u ovakvom je filmu potpuno drugačiji. Uz nevjerojatnu količinu specijalnih efekata i tehnike, uloga glumca postaje gotovo sekundarna. Kad si obješen na žici, na visini od 18 metara, tri sata, a sve samo zato da bi odglumio kako si udaren u glavu, onda baš i ne pitaš kakve su dublje motivacije tvog lika … jednostavno se prepustiš priči … ali, stvar je zabavna," izjavio je.

Sam Raimi je režirao i ovaj nastavak, a, u međuvremenu je – jednako kao i glavni protagonisti – potpisao ugovor i za treći nastavak. Dugogodišnji ljubitelj stripova o Spidermanu, Raimi čvrsto vjeruje u savjet koji prati i njegovog junaka: s ogromnom moći dolazi i ogromna odgovornost.

"Mislim da glavna vrijednost svake priče o junaku leži u tome što nas podsjeća što smo sve sposobni učiniti. Možda se to radi o rastu odgovornosti, kao u ovom filmu; ili o sposobnosti da, za svoje drage, izdržimo mnogo više nego što smo mislili; ili da vjerujemo u ideal koji je mnogo veći od nas samih. Kada čitamo – ili gledamo – takve likove, podiže nam se moral, jer se prisjetimo da smo i sami sposobni za takvu dobrotu … i potreseni smo, jer se prisjetimo kakvi bi trebali biti," kaže Raimi.

"Vjerujem da u svakom od nas čuči po jedan junak, koji nas drži poštenim, daje nam snagu i čini nas plemenitim … čak i kad se ponekad zbog toga moramo odreći i onoga što najviše želimo … čak i samih snova" - u tim riječima Spidermanove tetke May - u interpretaciji veteranke velikog ekrana Rosemary Harris - sažeta je bit filma “Spiderman 2”, u kojemu se i u sporednim ulogama pojavljuju stari znanci iz prvog nastavka – James Franco, kao Spidermanov najbolji prijatelj, i J.K. Simmons, kao gunđavi urednik lista 'Daily Bugle'.

XS
SM
MD
LG