Linkovi

Bill Cosby izaziva kontroverzu među američkim crncima (3/7/04) - 2004-07-03


Kao dr. Cliff Huxtable, otac u poznatoj seriji Cosby Show, glasoviti glumac davao je nježne savjete članovima svoje, televizijske obitelji. Međutim, u stvarnom životu, u posljednjih nekoliko tjedana, Cosby upućuje puno oštriju poruku koja glasi: Amerikanci afričkog podrijetla, naročito mladi, mogu kriviti jedino sebe za niz društvenih problema koji ih pogađa.

Kako piše Washington Post, Cosby je drugi put u šest tjedana skrenuo pozornost nacionalnih medija zbog govora skupini crnačkih aktivista u Chicagu. Cosby je rekao da bi mnogi voljeli da nije kritizirao mlade crnce unatoč njihovom nepoznavanju gramatike, vulgarnom načinu izražavanja i nepristojnom ponašanju. “Vaše prljavo rublje izlazi iz škole svaki dan oko 2 sata i 30 minuta psujući i međusobno se vrijeđajući dok ide ulicom. Oni misle da su važni. Oni ne znaju čitati. Oni ne znaju pisati. Oni se smiju i kikoću i ne idu nikuda”, rekao je Cosby.

Njegovi komentari, piše Washington Post, izazvali su brojne komentare crnačke zajednice. Neki kažu da su stvari puno složenije te da Cosby pojednostavljuje društvene probleme ne osvrćući se na njihove uzroke. Jedan crnački svećenik primjećuje da Bill Cosby i jedan od uglednih vođa crnačke zajednice u Sjedinjenim Državama Jessy Jackson, javno govore o obiteljskim vrijednostima i osobnoj odgovornosti nakon što su obojica priznala da imaju izvanbračnu djecu, stoji u Washington Postu.

New York Times izvještava o bojazni američkih obavještajnih dužnosnika za sigurnost nadolazećih ljetnih olimpijskih igara u Ateni. Naime, zbog kašnjenja u komplretiranju sigurnosnog aparata neće ostati dovoljno vremena za isprobavanje svih sustava i mjera koje, među ostalim, uključuju angažman zrakoplova AWACS za elektronsko promatranje, brodske ophodnje NATO saveza i slično. Inače, organizatori igara izdvojili su za sigurnosne mjere milijardu i 200 milijuna dolara što je četiri puta više nego na prošlim olimpijskim igrama u Sydneyu. (ZN)

XS
SM
MD
LG