Linkovi

Senator Hagel: Pretjerano “soliranje” u vanjskoj politici vodi u izolaciju (3/7/04) - 2004-07-03


U hladnom smo ratu prevladali nad protivnicima i zbog toga što smo imali dobre, solidne saveznike. Neke pouke iz tog doba kao da smo danas pomalo zaboravili” – ovim riječima republikanski senator Charles Hegel prokomentirao je za Glas Amerike vanjsku politiku administracije predsjednika Georgea Busha.

Chuck Hegel smatra da pretjerano “soliranje” u vanjskoj politici vodi u izolaciju. To se odnosi i na sve slabije veze Washingtona s jednim dijelom Europe, primjerice s Francuskom i Njemačkom, ali i na krize na Srednjem istoku – kaže Charles Hegel.

"Kritične točke u svijetu su, u posljednjih 55 godina, bila upravo područja koje je Amerika zanemarila, ignorirala, poput Srednjeg istoka. To su područja gdje jednostavno nema napretka – bilo da govorimo o demokratskim reformama, ljudskim pravima ili ekonomskom razvoju."

Senatoru Hegelu drago je što je NATO savez na summitu u Istanbulu preuzeo obvezu da će uvježbati iračke sigurnosne snage. No brine ga činjenica što se odnosi između Washingtona i Pariza – kako je ponovno došlo do izražaja u Istanbulu – s vremenom nisu popravili. On smatra da je to u izvjesnoj mjeri posljedica i osobne antipatije između predsjednika dvije zemlje, Busha i Chiraca.

"Treba paziti da osobnosti dvojice predsjednika ne počnu dominirati odnosima između dvije zemlje. Jer, u jednom trenutku, s političke scene će otići i predsjednik Bush i predsjednik Chirac, a Amerika i Francuska će se susretati s istim izazovima i morat će surađivati. S Francuskom smo saveznici već više od dvjesto godina, čak prije no što je Amerika postala neovisnom državom.. Da nije bilo francuske pomoći, Amerika vjerojatno ne bi niti bila nacija. Prema tome, karekterne crte državnika igraju određenu ulogu, no treba paziti da one ne zasjene odnose između dvije zemlje."

Senatora Hegela posebno brine američko zanemarivanje takozvane javne diplomacije, koja je za vrijeme hladnog rata uporno objašnjavala načela američke vanjske i unutrašnje politike, te uvjeravala strance da su ta načela, općenito gledano, ispravna i često primjenjiva i u inozemstvu. “Ako pogledate ankete, možete vidjeti da se danas Americi u svijetu ne vjeruje baš mnogo – ne vjeruje se našim motivima, ciljevima, našoj politici. To je rezultat propusta iz posljednjih 15 godina, i prethodne vlade ali i ove” – rekao je senator Hegel.

XS
SM
MD
LG