Linkovi

Parade za Dan neovisnosti (4/7/04) - 2004-07-03


U mnogim je zemljama parada – uglavnom vojna parada. U Americi, parada povodom Dana neovisnosti je prvenstveno događaj civilnog karaktera. Prilika je to da se iskaže nacionalni ali i lokalni patriotizam; nostalgija za prošlim - kako se čini mnogo jednostavnijim – vremenima, kao i jedinstveni duh konkretnog mjesta ili grada. Posjetili smo upravo jednu takvu paradu – u gradiću Brandon u Vermontu.

Brandon je tipični gradić Nove Engleske: stare obiteljske kuće od cigle ograđene bijelim drvenim plotovima. Gradićem dominira zvonik crkve. Hladovinu pružaju krošnje stoljetnih javora. Većinu dana u godini, Brandon je vrlo tih gradić. Ali ne i 4. srpnja, kada glavnom ulicom prolazi parada povodom Dana neovisnosti.

Cindi McTaggert kaže da u Brandonu svi vole ovaj događaj. “Za mene, parada budi sjećanja na dane kad sam bila mala. Cijeli je grad dolazio na paradu. Mi djeca, ukrašavali smo bicikle raznbojnim trakama i balonima: održavalo se natjecanje čiji je bicikl najljepši. Dan neovisnosti ne bi bio ništa bez parade” – kaže Cindi.

Warren Kimble kaže da je blagdanski mimohod povodom 4. Srpnja – vjerojatno najuzbudljiviji događaj u Brandonu. I to se ne odnosi na taj sat-sat i pol koliko parada traje, već i ne višemjesečne pripreme za nju. “To je najprikladniji način da se iskaže ponos činjenicom što živimo u Brandonu” – dovikuje Donna O’Malley.

U paradi sudjeluju brojne građanske udruge, koje su vrlo popularan način okupljanja u američkim gradićima: razne poslovne udruge, humanitarne organizacije, društveni klubovi... Svaka od tih organizacija obično zakupi pokretnu pozornicu, koju vuče kamion ili traktor, na kojoj se pokazuje čime se organizacija bavi. Tu je naravno i lokalni srednjoškolski orkestar, koji tom prilikom muzicira iz sve snage.

XS
SM
MD
LG