Linkovi

Iran se može suočiti sa sankcijama (3/7/04) - 2004-07-03


Međunarodna agencija za atomsku energiju usvojila je rezoluciju u kojoj se "osuđuje" Iran, zato što nije u potpunosti objavio podatke o svojim nuklearnim aktivnostima. U rezoluciji se također poziva Teheran da u sljedećih nekoliko mjeseci "hitno odgovori" na sva neodgovorena pitanja. Otkriće tajnog nuklearnog programa pobudilo je sumnje da Iran, koji je bogat naftom i prirodnim plinom, pokušava u tajnosti proizvesti nuklearno oružje pod izgovorom da razvija nuklearna energetska postrojenja za civilne svrhe.

Iran je odgovorio Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju prijetnjom da će ponovno pokrenuti svoj program obogaćivanja urana. Američki veleposlanik pri Agenciji Kenneth Brill izjavio je da "bi, ukoliko Iran ispuni svoje opetovane prijetnje da će odustati od svojih obećanja Europljanima o obustavljanju obogaćivanja urana, jednom pokazao svoje pravo lice. Pokazao bi da je odlučio imati program za obogaćivanje urana, koji nadilazi potrebe proizvodnje energije." To, kazao je veleposlanik Brill, "naglašava želju Iranaca da svoj nuklearni program koriste u vojne svrhe."

Zamjenik glasnogovornika američkog državnog tajništva Adam Ereli izjavio je da rezolucija Međunarodne agencije za atomsku energiju pokazuje da se međunarodna zajednica bliži konsenzusu da iranski nuklearni program predstavlja prijetnju.

"Vratimo se unazad dvije godine. Prije dvije godine, Sjedinjene su Države tvrdile da Iran ima nuklearni program, te da predstavlja prijetnju." Svi su govorili: "Vi ste ludi. Napadate Iran, jer imate nešto protiv njega." Dvije godine kasnije, svi vjeruju da Iran ima tajni nuklearni program. To predstavlja problem, kojeg smo svjesni i svi zajedno tražimo da se nešto poduzme."

Međunarodna agencija za atomsku energiju bavit će se slučajem Irana u rujnu i mogao bi ga predati Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje bi moglo uvesti sankcije protiv Irana. Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da su "Iranci upozoreni…da međunarodna zajednica očekuje od njih da odgovore na njena pitanja i da odgovore u potpunosti….Imat ćemo priliku rujnu razmotriti njihove odgovore," kazao je gospodin Powell, dodajući: "U tom trenutku možemo odlučiti kakve ćemo mjere poduzeti." (ip)

XS
SM
MD
LG