Linkovi

Marlon Brando, 1924 - 2004 (3/7/04) - 2004-07-02


Hollywood je izgubio jednu od svojih najvećih legendi. Marlon Brando umro je u 80-toj godini života.

Marlon Brando smatran je najboljim glumcem svoje generacije. Njegova interpretacija Stanleya Kowalskog u "Tramvaju zvanom čežnja" ostala je upisana u filmsku povijest. Ljubitelji filma pamte ga i kao Terrya Malonea u filmu "Na dokovima New Yorka", te kao Vita Corleonea u Coppolinom "Kumu". Kao privrženik metode Stanislavski, utjecao je na kasnije naraštaje glumaca, kao što su Al Pacino, Robert De Niro i Jack Nicholson. Njegov privatni život bio je, međutim, najbliži njegovoj ulozi iz "Buntovnika". Tijekom svoje duge karijere nanizao je tri braka, dobio desetke kilograma i odbio primiti Oskara za "Kuma" 1973.

Marlon Brando rođen je 1924. u konzervativnoj obitelji u američkoj unutrašnjosti u Omahi u saveznoj državi Nebraski. Obrazovan kao glumac u prestižnom Actors Studiju u New Yorku, u svoju je glumu unio intenzivni naturalizam, koji je gotovo odmah privukao odobravanje publike i kritičara. Prve uloge dobio je na kazališnim daskama. U kazalištu je počeo suradnju s Eliom Kazanom koji će ga kasnije, 1951. angažirati u "Tramvaju zvanom čežnja". Počevši s tim filmom, četiri godine zaredom nominiran je za Oskara, kojeg je dobio 1954. za "Dokove New Yorka". Tijekom karijere, dobio je ukupno osam nominacija za Oskara, a dva puta je nagrađen tom nagradom – za svoje uloge u filmovima "Na dokovima New Yorka" i "Kum". Taj je film iz 1972. označio njegov povratak na veliki ekran, nakon niza manje uspješnih filmova i kada se činilo da mu je karijera propala. Novu popularnost donijeli su mu i "Posljednji tango u Parizu" Bernarda Bertoluccija i Coppolina "Apokalipsa danas".

Obiteljski život bio mu obilježen tragedijama. 1990. sin mu je osuđen na deset godina zatvora, nakon što je ubio mladića svoje polusestre Cheyenne Brando. Pet godina kasnije, Cheyenne je, još uvijek u dubokoj depresiji zbog tog slučaja, počinila samoubojstvo.

Marlon Brando umro je jučer u bolnici u Los Angelesu. Uzrok smrti nije objavljen. Njegov odvjetnik David Seeley priopćio je da će pogrebu Marlona Branda nazočiti samo najuža obitelj.

XS
SM
MD
LG