Linkovi

Pobjeda reformatora na srbijanskim izborima (2/7/04) - 2004-07-02


Predsjednik Demokratske stranke Srbije Boris Tadić izabran je za predsjednika Srbije. Gospodin Tadić pobijedio je na izborima Tomislava Nikolića, kandidata ultranacionalističke Srpske radikalne stranke. Ti su izbori vrijedni pažnje, prije svega zato što su njihovi rezultati valjani. Prethodno su rezultati ranijih predsjedničkih izbora tri puta poništeni zbog nedovoljnog odziva glasača.

Ovi su izbori također vrijedni pažnje zbog jasnih razlika između dvojice kandidata. Tomislav Nikolić je odlučan protivnik Zapada i bivši suradnik svrgnutog predsjednika Slobodana Miloševića. Glasačima je obećavao da od Srba optuženih za ratne zločine neće tražiti da se predaju haaškom tribunalu, na kojem se Miloševiću upravo sudi za zločine počinjene u sukobima na Balkanu tijekom devedesetih. Tomislav Nikolić je pokazao da želi ponovno uspostaviti kontrolu nad Kosovom, koje se od 1999. nalazi pod upravom Ujedinjenih naroda.

Kandidat Demokratske stranke Boris Tadić zalagao se u predizbornoj kampanji za integraciju s euroatlantskim institucijama i za razvoj tržišnog gospodarstva koje bi povezivalo Srbiju s Europskom unijom. Također je kazao da poštuje rezoluciju Vijeća sigurnosti broj12-24, kojom je na Kosovu uspostavljen protektorat Ujedinjenih naroda. Gospodin Tadić je, isto tako, najavio da namjerava pokrenuti novi krug razgovora o budućnosti Kosova.

"Moramo pregovarati o budućnosti Kosova. Mi poštujemo rezoluciju 12-44."

Zamjenik glasnogovornika američkog Državnog tajništva Adam Ereli pozdravio je rezultate predsjedničkih izbora u Srbiji.

"Sjedinjene Države čestitaju Borisu Tadiću na njegovoj pobjedi na predsjedničkim izborima. Pozdravljamo sudjelovanje srpskog naroda u političkom procesu. Vlada Sjedinjenih Država raduje se budućoj suradnji s predsjednikom Tadićem, kao i s premijerom Koštunicom i drugim demokratskim čelnicima Srbije."

Ovi izbori, kazao je zamjenik glasnogovornika Adam Ereli, "predstavljaju još jedan korak u demokratskim reformama koje je srpski narod započeo u listopadu 2000."

XS
SM
MD
LG