Linkovi

Prilika iračkoj vladi da zadobije povjerenje građana (1/7/04) - 2004-07-01


Prvi izlazak Saddama Husseina pred sud tema je kojom se bavi dobar dio američkog tiska. Za današnji pregled izdvajamo analizu New York Timesa u kojoj stoji da je ovo suđenje veoma važno, ne samo zato što će odrediti sudbinu Saddama Husseina, nego i zbog potencijala koji predstavlja za iračku i američku vladu. Naime, kako piše Times, ovo je prilika iračkoj vladi da zadobije povjerenje građana, a Bushovoj administraciji, čije je protivljenje međunarodnim tribunalima dobro poznato, može donijeti priliku uspostavljanja suda za ratne zločine koji će postati model.

Naravno, postoji i puno pitanja i dvojbi. Prvo je može li iračko sudstvo provesti ovakvo složeno suđenje. Nadalje, nameće se pitanje američkog utjecaja na proces. Poznato je da istragu protiv Saddama vodi američki Savezni istražni ured, FBI, zajedno s agentima Ureda za alkohol, duhanske proizvode i vatreno oružje te djelatnicima Ministarstva pravosuđa. Također, američka vojska zadržala je fizičku nadležnost nad Saddamom prema je legalna kontrola nad njim predana Iračanima. Iračani, piše Times, ne žele da suđenje Saddamu Husseinu postane prilika za iznošenje njegove političke platforme kao što je učinio Slobodan Milošević na haškom tribunalu.

Christian Science Monitor piše, pak, o projektu američke vlade Bioshield – obrani od terorističkog napada biološkim sredstvima. Provođenje tog projekta – vrijednog pet milijardi i 600 milijuna dolara tijekom deset godina – nedavno je odobrio američki Kongres, a očekuje se da će ga predsjednik Bush uskoro potpisati. Tim se programom predviđa izdvajanje sredstava za razvitak novih cijepiva, lijekova i dijagnostičkih instrumenata za borbu protiv napada biološkim sredstvima u Sjedinjenim Državama. Premda je jedini takav napad zabilježen nakon 11. Rujna 2001. godine – kada je pet osoba umrlo od antraksa – Kongres očito vjeruje da će taj novac biti dobro utrošen, piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG