Linkovi

Donacija newyorškoj Biblioteci scenskih umjetnost (2/7/04) - 2004-07-01


Dva najistaknutija skladateljska tandema Broadwaya poklonili su svoje arhive newyorškoj Biblioteci scenskih umjetnosti. Te su donacije učvrstile reputaciju biblioteke kao naznačajnijeg svjetskog istraživačkog centra na polju mjuzikla.

John Kender i Fred Ebb, te Jerry Bock i Sheldon Harnick skladali su glazbu i tektove za stotine songova poput “If I Were A Rich Man”, “All That Jazz” i “Cabaret”, poznatih diljem svijeta i među onima koji u životu nisu ni zakoračili u kazalište.

Četvorica skladatelja nedavno su objavili da će cijelokupnu kolekciju svojih osobnih i profesionalnih dokumenata i nota pokloniti newyorškoj Biblioteci scenskih umjetnosti. Voditelj sustava newyorških javnih biblioteka Paul le Clerc kaže da se radi o važnom događaju: "Ta četvorica istinski posebno nadarenih skladatelja svojim su poklonom osigurali da će njihov rad ostati pristupačan studentima, istraživačima, kao i ljubiteljima mjuzikla ne samo na nekoliko godina ili desetljeća već tijekom sljedećih stoljeća."

Tijekom četrdeset godina suradnje, Kander i Ebb napisali su glazbu i tekstove za dva vjerojatno najdugovječnija broadwayska hita: “Chicago” i “Cabaret”. Filmske verzije obaju predstava postale su veliki međunarodni hitovi, a Kander i Ebb uspješno su obradili za kazalište filmove “Poljubac žene pauka” i “Grka Zorbu”.

John Kander kaže da se prilikom razgovora između Ebba i njega o tome što učiniti s njihovim papirima, Biblioteka scenskih umjetnosti nametnula kao prioritetna opcija: "Ta je ustanova očigledno prvo mjesto za ljude iz naše branše. Što više ljudi tako postupi, što se više materijala tu bude nalazilo, to će zbirka postajati važnija."

Skladatelj Jerry Brock i pisac tektova Sheldon Harnick osvojili su nagradu Pulitzer s “Fiorellom”, a vjerno su pokloništvo stekli s mjuziklom “She loves me”. Međutim najpoznatiji su po “Guslaču na krovu” koji je na Broadwayu debitirao 1964. godine.

Jackie Davis, upraviteljica Biblioteke scenskih umjetnosti kaže da će istraživači, kazališni profesionalci, studenti i pisci upotrebljavati arhivu na različite načine i u različite svrhe: "Smatram posebno zanimljivim da bilo tko tu istražuje ima priliku upoznati se s načinom rada tih skladatelja, na koji su način ostvarili uspjeh, kao i bilješke o njihovim neuspjesima."

XS
SM
MD
LG