Linkovi

Otmice - nova strategija iračkih pobunjenika (30/6/04) - 2004-06-30


Washington Post piše da američka vlada vjeruje da sve veći broj otmica u Iraku predstavlja novu strategiju pobunjenika. Ta taktika, kaže jedan viši vladin djelatnik za borbu protiv tereorizma, vidljiva je već više mjeseci, ali je u posljednjih šest tjedana do dva mjeseca dobila čvrste okvire strategije. Posljednjih mjeseci, piše Post, u Iraku je oteto oko 90 stranaca od čega čak 60 od 8. travnja. Američki dužnosnici istražuju i mogućnost povezanosti otmičara koji djeluju u Iraku s onima u Saudijskoj Arabiji.

Kao što smo čuli u vijestima američke oružane snage namjeravaju iskoristiti rijetko korišteni ratnu program koji omogućava vojsci da ponovo mobilizira vojnike koji su napustili službu, a nisu se prijavili u pričuvni sastav. Pentagon je, izvještava New York Times, objavio da će uputiti 5,600 vojnika na godinu dana duge misije, uglavnom u Irak i Afganistan.

Kako piše Times, članovi Kongresa istaknuli su da ta vijest predstavlja dodatni dokaz da je angažmanom u Iraku i Afganistanu američka vojska preopterećena te da nije u mogućnosti ispuniti sve svoje misije. Demokratski predsjednički kandidat John Kerry žurno je objavio priopćenje u kojem je rekao da takav razvoj događaja predstavlja lošu vijest. Inače, američka vojska nije koristila program o kojem je riječ od Zaljevskog rata 1991. godine.

Isti list javlja da su Sjedinjene Države protjerale dvojicu sigurnosnih čuvara u iranskoj misiji pri Ujedinjenim narodima zato što su više puta snimali i fotografirali njujorške znamenitosti te dijelove gradskog transportnog sustava. Iranci o kojima je riječ napustili su Sjedinjene Države u subotu. Američke vlasti kažu da snimanje i fotografiranje njujorških znamenitosti i infrastrukture nije spadalo u njihove dužnosti čuvanja iranske misije pri svjetskoj organizaciji.

XS
SM
MD
LG