Linkovi

Pakistan - važan američki saveznik (30/6/04) - 2004-06-30


Predsjednik Bush proglasio je Pakistan "važnim saveznikom koji nije u NATO savezu". Kao takav, Pakistan će imati pristup američkoj obrambenoj opremi i obrambenim istraživačkim projektima. Drugi slični saveznici su Argentina, Australija, Bahrein, Egipat, Izrael, Jordan, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Filipini i Tajland. Zamjenik glasnogovornika američkog Državnog tajništva Adam Ereli izjavio je da ovakva klasifikacija Pakistana "održava predanost Sjedinjenih Država pozitivnom dugoročnom odnosu s tom zemljom." * Mushahid Hussain, predsjedatelj pakistanskog senatskog Odbora za vanjske poslove izjavio je da je jačanje suradnje između Sjedinjenih Država i Pakistana na planu sigurnosti dobro za cijelu regiju južne Azije.

"Mislim da je to vrlo pozitivno za nacionalnu sigurnost Pakistana i za regionalnu stabilnost."

Gospodin Hussain je dodao da je jasno da Sjedinjene Države pozdravljaju ulogu koju Pakistan igra u borbi protiv terorizma.

"To podrazumijeva da Sjedinjene Države priznaju ulogu Pakistana kao ključnog čimbenika u kampanji protiv terorizma nakon napada na New York i Washington, te da je uloga Pakistana pozitivna i da je sada priznaju ne samo Sjedinjene Države, već i međunarodna zajednica."

Pakistanske vlasti nedavno su uhvatile deset osumnjičenih terorista za koje se vjeruje da su povezani s al-Qaidom. Među njima su Masoob Aroochi, nećak Khalida Shaikha Mohammeda, planera napada od 11. rujna 2001. Pakistanski ministar unutarnjih poslova Faisal Saleh Hayat izjavio je da su osmorica osumnjičenika "priznala da su igrali ključnu ulogu" u pokušaju atentata na generala Ahsana Saleema Hayata od 10. lipnja. Dawood Badeni, jedan od vođa terorističke organizacije Lashkar-I-Jhangvi, također je u rukama pakistanskih vlasti. Vjeruje se da je Badeni planirao napad na vjersku procesiju u Quetti u ožujku, kada je ubijeno više od 90 ljudi. * Predsjednik George Walker Bush kazao je da Pakistan nije sam u suprotstavljanju prijetnji al-Qaide i drugih terorističkih organizacija.

"Neprijatelji slobode protive se velikom i rastućem savezu nacija koje su pobijedile u hladnom ratu, nacija koje su svojedobno bile iza Željezne zavjese i nacija na svakom kontinentu koje jasno vide ovu opasnost."

"Kao i u borbama prošlog stoljeća," rekao je predsjednik Bush, "civilizirane nacije ovu borbu vode zajedno."

XS
SM
MD
LG