Linkovi

'Kreativni mislioci' protiv terorizma (2/7/04) - 2004-06-30


U ratu protiv terorizma na domaćem tlu američka policija odnedavno koristi pomalo neoubičajene pomagače. Riječ je o takozvanim “kreativnim misliocima” – skupini filozofa, pisaca, glazbenika, kompjuteraša – čiji je zadatak postaviti se u ulogu potencijalnog terorista i zamisliti nadolazeći napad na Ameriku. Obrana od imaginarnog zadatka – zadatak je policije.

Sastanci se održavaju na tajnoj lokaciji u Washingtonu. Zadatak glasi: prognozirati nekonvencionalne oblike terorističkih napada. Jedan od sudionika je Brad Meltzer, pisac špijunskih bestsellera. U jednom od njih, teroristi ispod zgrade Kongresa prokopavaju tunal, kako bi zgradu digli u zrak.

"Poziv Ministarstva domovinske sigurnosti napravio me je pomalo nervoznim. Jesam li što krivo učinio, možda sam u svom krimiću odao neku državnu tajnu?! Naime, dok sam prikupljao materijal o imaginarnom tajnom tunelu ispod Capitol Hilla, otkrio sam da takav tunel zaista i postoji – čak sam se puzajući i provukao kroz njega," priča nam Brad Meltzer.

Poziv je međutim odgovarao Meltzerovoj taštini. “Nalazite se u zanimljivom i pametnom društvu – psiholozi, umjetnici, futuristi – i zamišljate što bi al-Qaida mogla sljedeće učiniti, kako će vas napasti, i što bi bio najbolji odgovor na takav iznenadni i neočekivani napad” – kaže ovaj pisac krimića. Frank Cilluffo, stručnjak za državnu sigurnost koji predaje na Sveučilištu George Washington, kaže da američke obavještajne službe već duže vremena prakticiraju ovakav, alternativni pristup rješavanju problema.

"Da bi dobro obavili posao, trebate poslušati što kažu ljudi koji razmišljaju posve drugačije od policajaca ili obavještajaca. Ako razmišljate kao klasični policajac, obranit ćete neke od ciljeva, na klasični, policijski način, ali ćete sasvim sigurno biti neuspješni na drugim, nesvakidašnjim lokacijama. Teroristi će vam jednostavno promaknuti," rekao je.

Upravo za takav način anti-terorističke borbe potrebna je snaga mašte koju posjeduju recimo filmski scenaristi, pisci krimića ili kibernetičari. “Policajci i obavještajci nisu bili sposobni prognozirati da će se teroristi-samoubojice putničkim avionima obrušiti u zgrade. Pisci špijunskih thrillera su u svojim bestsellerima nekoliko navrata prognozirali upravo ono što se i dogodilo u rujnu 2001.” – kaže Frank Cilluffo i dodaje: Takva nam se pogreška, nadam se, više nikad neće dogoditi.

XS
SM
MD
LG