Linkovi

Predsjednički izbori - 'potpuno neizvjesni' (1/7/04) - 2004-06-30


Dva nova istraživanja javnosti pokazuju da je izborno nadmetanje za Bijelu kuću, između predsjednika Busha i demokrata Johna Kerrya, apsolutno neizvjesno. Ta istraživanja, također, otkrivaju neke nove dobre i loše strane obojice kandidata.

Anketa što su je zajednički proveli dnevnik New York Times i televizijska stanica CBS pokazuje da je senator John Kerry u tijesnoj prednosti pred predsjednikom Bushom, 45 na prema 44 posto. Prema istoj anketi razina odobravanja predsjednikove politike pala je na 42 posto što je najmanje od kada je preuzeo dužnost. U drugom istraživanju, koje je sponzoriralo Sveučilište George Washington iz glavnog grada SAD-a, oba kandidata su izjednačena sa po 48 posto.

Ove ankete pokazuju da je jaka strana predsjednika Busha njegovo vođenje rata protiv terorizma te, kako se čini, sve bolje stanje ekonomije. S druge strane, izgleda da senator Kerry dobija potporu na račun nezadovoljstva mnogih građana samim predsjednikom Bushom. Međutim, velik broj anketiranih u obje ankete vjeruje da demokrat iz Massachusettsa često "kaže ono što bi birači htjeli čuti".

Istraživanja ukazuju da će izborima dominirati tri teme: situacija u Iraku, rat protiv terorizma te domaće gospodarstvo. U prve dvije teme prednost ima predsjednik Bush dok su birački skloniji senatoru Kerryu po pitanju napretka ekonomije, naročito otvaranja novih radnih mjesta.

Demokrati su ohrabreni rezultatima najnovjih anketa koje pokazuju da je predsjednik Bush ranjiv u pokušaju da osvoji još jedan mandat. Celinda Lake, jedna je od vodećih demokratskih stratega koja je pomogla u provođenju istraživanja Sveučilišta George Washinton: "Za predsjednika je ogroman izazov da uvjeri birače kako obavlja dobar posao te da nije njegova greška to što se neke stvari ne odvijaju prema planu. Vjerujem da najveće iznenađenje u novom istraživanja javnosti predstavlja podatak prema kojem solidna većina birača drži da se zemlja kreće u krivom smjeru".

Republikanski anketar, Ed Goeas, koji je surađivao sa Celindom Lake u spomenutoj anketi ima nešto drugačije mišljenje. On smatra da republikanci mogu biti zadovoljni činjenicom da je predsjednik Bush imao nekoliko veoma teških mjeseci, a da je unatoč tome izjednačen sa senatorom Kerryem: "Budući da je pozornost usmjerena na izvješća iz Iraka koja nisu baš pozitivna, ovo nisu bila tri najbolja mjeseca za predsjednika Busha. Činjenica da je, unatoč tome, predsjednik izjednačen sa senatorom Kerryem vjerujem da je to veoma pozitivna situacija."

Većina birača u obje ankete izjavila je da je već donijela odluku o tome za koga će glasati premda je do izbora ostalo više od četiri mjeseca. Budući da je mali broj birača ostao neopredjeljen obje stranke pripremaju značajne napore na lokalnoj bazi kako bi se osiguralo da članovi stranke izađu na birališta u studenome.

XS
SM
MD
LG