Linkovi

Lugar: Hrvatska, Makedonija i Albanija u NATO u skladu s pojedinačnim napretkom (29/6/04) - 2004-06-29


U eksluzivnom intervjuu za Glas Amerike, senator Richard Lugar, predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku, govorio je o izgledima Hrvatske, Albanije i Makedonije za što brži ulazak u NATO savez. Senatora Lugara upitali smo – što bi poručio trima zemljama Jadranske povelje u vezi sa članstvom u NATO-u.

"Svaka od tih zemalja uspješno provodi aktivnosti, koje su se pokazale vrlo važnima, dapače, neophodnima za zemlje koje su već ušle u NATO. Ne želim iznositi osobne ocjene o tome koliko je daleko svaka od tih zemalja stigla, ali će one u jednom trenutku morati biti proglašene spremnima za članstvo, i to konsenzusom svih članica NATO-a. To nije jednostavan proces. Zato svaki krug proširenje, kako se čini, traje vječno. Sve te tri zemlje se trude zadovoljiti NATO-ve standarde. Hoće li u članstvo ući 2005-te, šeste ili sedme, ovisit će o napretku koje svaka od njih ostvari, te o ocjenama svih članica NATO-a," rekao nam je.

Govoreći o tome što aspirantice očekuju od članstva u NATO savezu, senator Lugar je istaknuo da je vrlo važno da vlade i stanovnici tih zemalja dobro razumiju ne samo prednosti članstva, već i svoje buduće obveze u savezu.

"Bilo bi najtužnije da u nekoj zemlji vlada s puno entuzijazma podrži ulazak u NATO, a da se kasnije pokaže da se javnost tome protivi. Tako nešto se ne smije dogoditi. NATO je stalna organizacija. U pedeset godina postojanja nismo izgubili niti jednu članicu, jer ljudi shvaćaju njegovu važnost – ne samo elite, već i stanovništvo cijelih zemalja," kazao nam je naš sugovornik.

Senator Lugar osvrnuo se i na postojeći angažman NATO savezna na Balkanu: "Moramo bolje koristiti snage NATO-a na Balkanu. Kao primjer spominjem Kosovo, na kojem NATO ima 19 tisuća vojnika, ali samo 6 tisuća ih je u stanju provoditi misiju, jer ostali djeluju po uputama svojih vlada, na primjer, ne smiju se miješati u etničke sporove."

Senator Lugar je izrazio mišljenje da bi NATO postao daleko efikasniji kada bi se njegovi resursi koristili kolektivno, te da bi postojeće članice trebale učiniti više. "Neke članice ne izdvajaju dovoljno za obranu, a druge ne ispunjavaju ostale obveze prema NATO savezu. Svi moramo učiniti više," rekao je. Senator Lugar nazoči summitu NATO saveza u Istanbulu, gdje je dao intervju za albansku redakciju Glasa Amerike.

XS
SM
MD
LG