Linkovi

'Novi početak za Busha i Irak' (29/6/04) - 2004-06-29


Prijenos vlasti u Iraku dominira i današnjim naslovnicama vodećih američkih dnevnih listova. "New York Times" objavljuje analizu pod naslovom "Novi početak za Irak i Busha". Predsjednik se, ocjenjuje njujorški dnevnik, nada da će prijenos suvereniteta promijeniti dinamiku američke intervencije u Iraku, odnosno, da će potisnuti pitanja oko razloga pokretanja rata i okrenuti pažnju javnosti budućnosti Iraka. Ipak, predsjednik je prijenosom vlasti preuzeo znatni rizik, jer su Sjedinjene Države predale kontrolu nad situacijom u ruke Iračana, za koje se ne zna mogu li je kontrolirati stanje u zemlji. Sučeljen sa sve skeptičnijom javnošću, predsjednik u jeku predizborne utrke mora dokazati biračima da postoji izlaz iz iračke krize, i to upravo u trenutku kada Pentagon razmatra mogućnost upućivanja pojačanja u Irak – piše "New York Times".

"Los Angeles Times" javlja da se u Iraku polako javlja optimizam. Prijevremeni prijelaz vlasti prihvaćen je s olakšanjem među stanovnicima Bagdada, koji su strahovali da bi svečani prijenos vlasti 30. lipnja mogao biti popraćen velikim terorističkim napadima. Mnogi Iračani izražavaju zadovoljstvo činjenicom da je iračka vlada dobila barem određeni stupanj vlasti, iako su svjesni da će američko veleposlanstvo i dalje imati izuzetno velik utjecaj. Velik broj ih također vjeruje da će iračke snage bolje održavati sigurnost od američkih vojnika, koji, kako kažu, ne znaju dovoljno o iračkom društvu – piše "Los Angeles Times".

"Christian Science Monitor" bavi se utjecajem razvoja situacije u Iraku – na američku političku scenu. "Politička budućnost predsjednika Busha, pa i njegova uloga u povijesti, mogle bi ovisiti o tome hoće li prijenos vlasti promijeniti stavove Amerikanaca o američkom angažmanu u Iraku," piše bostonski dnevnik. Administracija se, pojašnjava "Monitor", nada da će američki glasači početi doživljavati misiju u Iraku kao barem djelomice završenu. Stručnjaci upozoravaju, međutim, da je za administraciju najneizvjesnije razdoblje u Iraku tek započelo.

"Washington Post" se osvrće na mandat američkog upravitelja u Iraku Paula Bremera, koji se, po prijenosu vlasti, vratio u Sjedinjene Države. Bremer, bivši diplomat i stručnjak za terorizam, upućen je u Irak sa širokim ovlastima i još širim mandatom – da postavi demokratsku vladu i uspostavi tržišno gospodarstvo. Na posao se bacio s velikim žarom, ali s ograničenim resursima. Iza njega ostaje nasljeđe koje će povijest tek ocijeniti. Iako je u Irak došao s vizijom transformiranja te zemlje u model zapadne demokracije i kapitalizma, koji će slijediti cijeli arapski svijet, za sobom je ostavio zemlju oslobođenu od tiranske prošlosti, ali također s vrlo nestabilnom sigurnosnom situacijom, gospodarstvom koje jedva funkcionira i imenovanom vladom, koja ne uživa veću podršku među Iračanima – piše jutros "Washington Post".

XS
SM
MD
LG