Linkovi

Sudac strožiji od tužitelja - presuda Milanu Babiću (30/6/04) - 2004-06-29


Haaški su tužitelji zatražili 11 godina zatvora za Milana Babića, sudac mu je dosudio 13. Bivši čelnik takozvane krajine osuđen je za zločine protiv čovječnosti. Zašto je sud postupio neuobičajeno, propisujući strožu kaznu nego što su to zatražili tužitelji? - pitanje smo uputili Judith Armatti, pravnoj savjetnici haaškog Tribunala, predstavnici Koalicije za međunarodnu pravdu, organizacije koja lobira za kažnjavanje ratnih zločina.

Judith Armatta kaže da je Tribunal nastojao postići ravnotežu između više faktora koji utječu na presudu: "S jedne strane, Tribunal je želio pokazati da su djela za koja je Babić bio optužen, i u vezi kojih je priznao krivicu, bila vrlo teška. S druge strane, Tribunal je bio svjestan i olakotnih okolnosti. Milan Babić se dragovoljno predao, prije no što je protiv njega bila objavljena optužnica. Tužiteljima je dragovoljno dao važan dokazni materijal – samo na suđenju Miloševiću svjedočio je 14 dana. Tu je i njegovo svjedočenje na suđenju Momčilu Krajišniku. Uz to, Milan Babić je na suđenju iskazao kajanje, te se ispričao žrtvama."

Kad su žrtve u pitanju, kaže Judith Armatta, u izvjesnom smislu “niti jedna presuda nije pravedna”, jer se – kako je rekla - mrtvi ne mogu vratiti u život. No, Tribunalu je vrlo važno što se Milan Babić pokajao zbog zločina u krajini i ispričao hrvatskom narodu - kaže naša sugovornica i dodaje da je “to važno za pomirenje Hrvata i Srba, kako se zločini ne bi ponovili.”

Judith Armattu upitali smo i o izjavi novoizabranog predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji je u intervjuu za jedan zagrebački dnevnik pohvalio – kako je rekao – “kreativni način suradnje Zagreba s den Haagom”. Beograd će uzeti u obzir neka hrvatska iskustva u suradnji s Tribunalom, rekao je Boris Tadić. Judith Armatta nije pročitala Tadićev intervju, ali kaže da su u den Haagu u načelu zadovoljni postupcima Zagreba. “Tribunal očekuje promjene u politici Beograda; svi se nadaju da će Srbija slijediti primjer Hrvatske” – rekla je Judith Armatta, predstavnica Koalicije za međunarodnu pravdu, organizacije koja lobira za kažnjavanje ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG