Linkovi

Summit NATO-a uspješno završen; zadovoljna i Hrvatska (29/6/04) - 2004-06-29


Summit Sjeverno-atlantskog saveza u Istanbulu okoncan je – kako kazu organizatori – uspjesno. Zadovoljna je i Hrvatska, kaze njen predsjednik Stjepan Mesic, koji se - zajedno s albanskim i makedonskim celnicima – danas sastao s americkim predsjednikom Bushom.

Drugi, zakljucni dan sastanka na vrhu Sjeverno-atlantskog saveza protekao je u prosirenom sastavu – predsjednicima i premijerima zemalja clanica pridruzili su se i celnici 20 zemalja clanica Partnerstva za mir, te predsjednici Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore koji su izrazili zelju da udju u krug NATO-vih partnera. Uz zasjedanje tako prosirenog Euro-atlantskog partnerskog vijeca i vise bilateralnih sastanaka, danas su se sastali i celnici zemalja Jadranske povelje – Hrvatske, Albanije i Makedonije - nakon cega su se, zajedno, sastali s americkim predsjednikom Georgeom Bushom.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesic pozitivno je ocjenio oba susreta: “Na margini ovog summita sastali smo se i sa potpisnicima Jadranske povelje – Makedonijom i Albanijom – i sa predsjednikom Bushom…U kracem razgovoru smo dotakli pitanja koja se ticu nasih tri zemlje i dobili smo podrsku za sve ono sto cinimo u euro-atlantskim integracijama.”

Iako je ranije bilo neskrivenih nada da bi zemljama Jadranske povelje s Istanbulskog summita mogao biti upucen poziv za kandidaturu, gospodin je Mesic izrazio zadovoljstvo rezultatima, iako je poziv izostao: “Smatram da smo izvrsili ono sto je trebalo prije da bi ovaj summit za nas bio uspjesan, da smo to prethodno izvrsili kako treba i mozemo sa rezultatima biti zadovoljni.”

Jos izricitiji u pozitivnom ocjenjivanju hrvatskih rezultata na summitu NATO-a bio je sef diplomacije Miomir Zuzul. “Mislim da je ponegdje kod nas stvoreno krivo ocekivanje da bi Hrvatska mogla biti pozvana ili primljena … Mi sa takvim ocekivanjima niti smo dosli, niti smo imali bilo kakvih inicijativa, jer nam je bilo jasno o cemu se radi na ovom summiti. Mi smo zadovoljni tekstom (zakljucaka summita) i to je ono sto su Hrvatska, Albanija I Makedonija trazile.”

Obracajuci se predsjednicima i premijerima 46 zemalja clanica NATO-a I Partnerstva za mir, hrvatski je predsjednik rekao da njegova zemlja zna sto joj je ciniti. “Standarde manjinske zastite ne mozemo relativizirati ili uvjetovati, mozemo ih jedino postivati, a manjinama povezivati, a ne dijeliti nase zemlje” - rekao je hrvatski predsjednik. On je takodjer rekao da se optuzivanja za ratne sukobe ne moze prebacivati na kolektivitete, te se krivnju mora individualizirati putem nacionalnih pravosudja, ili u suradnji s Haaskim tribunalom.

Gospodin je Mesic naglasio da je "Hrvatska shvatila i prihvatila ta nacela i nastavit ce ih provoditi".

XS
SM
MD
LG