Linkovi

Bush o prijenosu suvereniteta u Iraku (29/6/04) - 2004-06-29


Svijet je upravo bio svjedokom zaživljavanja slobodnog i suverenog Iraka. 28. lipnja, dva dana prije nego što je bilo planirano, koalicijska uprava prenijela je suverenitet na iračku prijelaznu vladu. Irački premijer Iyad Allawi izjavio je: "Ovo je povijesni dan."

Irački suverenitet potvrda je volje iračkog naroda i hrabrosti iračkih čelnika. Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama obećala je da će svrgnuti režim Saddama Husseina, osloboditi irački narod i vratiti irački suverenitet. Koalicija je, rekao je predsjednik Bush, održala svoju riječ.

"Prije petnaest mjeseci, Irak je bio država koja je podržavala terorizam. Danas se irački čelnici, uz našu podršku, sustavno bore protiv terorista diljem njihove zemlje. Prije petnaest mjeseci, bili smo sučeljeni s prijetnjama diktatora koji je već upotrijebio oružje za masovno uništavanje. Danas taj diktator više ne predstavlja prijetnju nikome, jer se sada nalazi u zatvorskoj ćeliji. ..Prije petnaest mjeseci, Irakom je vladao režim koji je zlostavljao i mučio svoj narod, koji je ubio stotine tisuća ljudi i zakopao ih u masovne grobnice. Danas Iračani žive pod vladom koja teži pravdi, koja poštuje vladavinu zakona i brani dostojanstvo svakog građanina," rekao je.

Pred Irakom je još uvijek niz izazova. Tu borbu prvenstveno trebaju voditi Iračani. No, kako je rekao predsjednik Bush, Irak je danas "daleko od izmučene, iscrpljene i izolirane zemlje, kakav je bio prošle godine."

"Sada s prijenosom suvereniteta počinje nova faza u napredovanju Iraka prema punoj demokraciji…Iračka prijelazna vlada stječe međunarodnu podršku..Civilizirani svijet neće se dati zastrašiti," kazao je predsjednik Bush.

Novi irački čelnici jasno su iskazali svoje stavove: Ostaci režima Saddama Husseina i strani teroristi koji pokušavaju uništiti Irak neće uspjeti. Kako je rekao irački predsjednik Ghazi al-Yawar, "Pred nama je izazov i breme. Molimo svemogućeg Boga da nam udijeli strpljenje i da nas predvodi u vođenju ove zemlje čiji narod zaslužuje svu dobrotu."

XS
SM
MD
LG