Linkovi

Razarač USS Ramage u Splitu (29/6/04) - 2004-06-28


U višednevni prijateljski službeni posjet Splitu i Hrvatskoj ratnoj mornarici uplovio američki razarač USS Ramage DDG 61. Zapovjednik američkog razarača kapetan fregate Mark S. Young susreo se sa zapovjednikom flote HRM-a komodorom Ivicom Tolićem. Prigodom odlaska američkog razarača najavljena je i zajednička vježba s ratnim brodom hrvatske mornarice. Američkim gostima dobrodošlicu su izrazili i čelnici grada Splita i Splitsko-dalmatansike Županije.

USS Ramage prvi put je u Hrvatskoj. Ovaj razarač pripada najmodernijoj klasi razarača Arleigh Burke i posjeduje najsuvremenije naoružanje. Među ostalim naoružan je krstarećim projektilima tomahawk uz najmodernije radarske sustave, a ima mogućnost ukrcaja dvaju helikoptera. Na brodu se nalazi 327 članova posade na čelu s kapetanom fregate Mark S. Youngom.

Zapovjednik američkog razarača nakon susreta sa zapovjednikom flote Hrvatske ratne mornarice komodorom Ivicom Tolićem kazao je kako su između više tema razgovarali i o zajedničkoj vježbi: “Tu vrstu vježbe zovemo Passex gdje će se izvesti provođenje manevara između dva broda u različitim brzinama kroz više oblika komuniciranja te učenje kako možemo komunicurati zajedno u budućim operacijama“.

Zapovjednik američkog razarača USS Ramage od svojih domaćina bio je upoznat s mogućnostima Hrvatske ratne mornarice te je rekao: “Hrvatska mornarica je jako mlada mornarica osnovana 1991. godine. Bio sam impresioniran kako je mornarica organizirana, a posebno je za mene bilo značajno upoznavanje s tipovima brodova i kapacitetima koje posjeduju. Američka mornarica želi saznati nešto više o specifičnostima hrvatskog obalnog područja, a tu je hrvatska mornarica prilagođena na pravi način te nas zanima taj pristup i aspekt” - kaže zapovjednik američkog razarača USS Ramage.

Zapovjednik flote HRM-a komodor Ivica Tolić nakon susreta s američkim kolegom je podsjetio: “Glavna je značajka da se naša suradnja koju imamo s Amerikancima koja je jako dobra i nastavlja”.

Koji je značaj vježbe Passex što će je ratni brod HRM-a izvesti s američkim razaračem komentirao je komodor Ivica Tolić, zapovjednik flote HRM-a: “Za nas ova vježba znači približavanje određenim standardima i procedurama koje su svojstvene NATO mornaricama , a to je dobra prilika za Hrvatsku mornaricu da vidimo gdje se nalazimo u sadašnjem trenutku” - kaže zapovjednik flote HRM-a komodor Ivica Tolić.

XS
SM
MD
LG