Linkovi

Ugljični dioksid - iz atmosfere u tlo (29/6/04) - 2004-06-28


O pohranjivanju ugljičnog dioksida u tlo dugo se govori kao o jednom od potencijalno najuspješnijih načina uklanjanja ovog stakleničkog plina iz atmosfere. Problem je bio samo kako to i učinkovito učiniti. No, jedna nova metoda možda rješava i to pitanje.

S proračunom od 28 milijuna dolara, projekt monitoringa ugljičnog dioksida Međunarodne agencije za energiju, najveći je takve vrste u svijetu. Provodi se od 2000. godine, u kanadskoj pokrajini Saskatchewan, na djelomično potrošenom naftnom polju Weyburn. Ekipa znanstvenika, u suradnji s korporacijom Encana, ubrizgava komprimirani ugljični dioksid - koji stiže cjevovodom iz Sjedinjenih Država - u podzemne rezervoare. Do sada, pod zemlju je ubrizgano gotovo dvije milijarde kubičnih metara tog plina.

Ne samo da je projekt pokazao jedan od načina na koji se ekonomično može smanjiti otpuštanje ugljičnog dioksida u atmosferu, već on omogućuje naftnim kompanijama da upumpavaju ugljični dioksid u svoja polja i tako proizvedu dodatnu naftu, izjavio je Ben Rostron, jedan od znanstvenika na projektu.

Izvješće o ovom projektu objavljeno je u stručnom časopisu "GSA Today", koji izdaje Udruga geologa Amerike.

XS
SM
MD
LG