Linkovi

Trgovinski lanci pokušavaju proniknuti način razmišljanja 'tipičnog muškarca' (29/6/04) - 2004-06-28


U Sjedinjenim Državama, u kupnju hrane odlazi više od 60 posto muškaraca – to pokazuje jedno novo marketinško istraživanje. Nevolja je u tome što većina samoposluživanja funkcionira kao da u njima kupuju samo žene.

“Uprave trgovinskih lanaca još uvijek ne razmišljaju na način tipičnog muškarca” – objašnjava bit problema Doug Fleener, direktor marketinške agencije koja je provela istraživanje u shopping-navikama Amerikanaca. Evo nekoliko primjera:

Košarice ili kolica smještene su samo na ulazu u samoposlugu – čime se zanemaruje činjenica da dobar dio muškaraca kupuje impulsivno, bez plana. Oni, u pravilu, po dolasku u samoposluživanje ne uzimaju košaricu već jure za robom praznih ruku. Misle da im treba tek nekoliko proizvoda, ali u sredini trgovine otkrivaju da su im ruke prepune, i onda moraju ići na ulaz, po kolica. Zbog čega kolica ne smjestiti i u sredini ili na dnu samoposluživanja?! – pitaju se mnogi muškarci.

Osim što su pristaše impulsivnog kupovanja bez unaprijed napisanog popisa namirnica, muškarci također vole kupovati “na veliko”, pogotovo ako se za to dobija popust. Bilo što što je na rasprodaji – vrlo je atraktivno, bez obzira imaju li potrebu za određenom robom ili ne. Prije odlaska u trgovinu, popis potrebne robe inače priređuje tek četvrtina muškaraca, za razliku od tri četvrtine žena.

Muškarci su također nestrpljiviji i ne da im se čekati u redu pred blagajnom – to je zapravo glavna zamjerka brojnih sudionika u anketi. Na popisu zamjerki slijedi loša organizacija samoposluživanja – potrebno je više jasnih natpisa gdje se što nalazi. Tu je i pitanje – zašto se odmah pored hrenovki i peciva za hot dog ne bi prodavao i senf i kečap, a ne – kao što je sada slučaj – na drugom kraju trgovine? Muškarci također traže da se roba pakuje u manjim količinama, za samce. Također je predloženo da veći trgovinski lanci razmisle o štandovima gdje bi se muškarce-mušterije podučavalo kuhanju.

XS
SM
MD
LG