Linkovi

Iraku vraćena državna suverenost (28/6/04) - 2004-06-28


Da bi izbjegla pokušaj pobunjenika da ometu prijenos vlasti u Iraku, koji je bio zakazan za srijedu, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama transfer je obavila danas, dva dana prije roka.

Na maloj svečanosti u dobro čuvanoj tzv. 'zelenoj zoni' Bagdada, američki civilni upravitelj Paul Bremer pročitao je izjavu i predao pismo iračkom premijeru Iyadu Allawiju, čime je formalno Iraku dana suverenost. "Pozdravljamo korake Iraka da zauzme mjesto koje mu, s jednakošću i čašću, pripada među slobodnim zemljama svijeta" - rekao je Paul Bremer.

Premijer Allawi zahvalio se Sjedinjenim Državama ovim riječima: "Pomogli su nam u oslobađanju naše zemlje i na tome smo im zahvalni." On je također izjavio da je zatražio prijevremeni transfer suverenosti jer, kako je rekao, Irak mora početi kontrolirati svoju vlastitu sudbinu što je prije moguće. Dodao je da je sigurnost građana njegov prvi prioritet.

Inače, Irak neće imati kontrolu nad 160 tisuća koalicijskih vojnika koji ostaju u zemlji. Međutim, ima pravo zatražiti od njih da napuste zemlju, iako su privremeni čelnici u Bagdadu već priopćili da to nemaju namjeru učiniti.

Ključne muslimanske i zapadne zemlje hvale predaju suverenosti Iraku i obećavaju podršku novoj prijelaznoj vladi na putu prema demokratskim izborima sljedeće godine.

Jordanski kralj Abdulah nazvao je današnji transfer povijesnom prekretnicom za Irak. Kuvajt je priopćio da se nada kako će to postaviti temelje sigurnosti i stabilnosti. Najmnogoljudnija muslimanska zemlja, Indonezija, izrazila je također zadovoljstvo transferom.

Njemačka je nazvala transfer važnim korakom, a talijanska je vlada napomenula kako osjeća moralnu odgovornost da podrži – citiramo – 'hrabru vladu Iraka'. Australija, ključni koalicijski partner Sjedinjenih Država, nazvala je prijenos vlasti "činom vjere u demokratsku budućnost Iraka".

XS
SM
MD
LG