Linkovi

Afganistanci ne popuštaju pred zastrašivanjem (28/6/04) - 2004-06-28


Preko četiri milijuna Afganistanaca registriralo se za glasanje na izborima za novu nacionalnu vladu, koji će se održati u rujnu. Među njima je i 39-godišnja učiteljica i majka šestoro djece Azima Nabi. Ona kaže da će dolazeći izbori označiti ključnu prekretnicu u razvoju bolje Afganistana.

General David Barno, zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, slaže se. Prema njegovim riječima, registracija birača je ključni pokazatelj predanosti pojedinačnih Afganistanaca njihovoj demokratskoj budućnosti." Upravo zato talibani, al-Qaida i druge terorističke skupine još uvijek pokušavaju omesti demokratski proces u Afganistanu.

"Oni shvaćaju da će se na izborima odlučivati o budućnosti afganistanskog naroda, te da je afganistanski narod odlučan uspostaviti politički demokratski proces, koji uključuje i ove izbore," izjavio je.

General Barno je dodao da se na obje strane afganistansko-pakistanske granice intenziviraju napori na iskorijenjivanju terorista.

"Između operacija ovdje u Afganistanu, koje su u prošla tri mjeseca bile vrlo agresivne, uključujući i operaciju "Planinska oluja", te aktualne pakistanske operacije, koje su isto tako njihove najžešće operacije s velikim brojem vojnika, njih ukupno deset tisuća koji napadaju ciljeve diljem pokrajine Južni Waziristan, mislim da su se al-Qaida i njena mreža našle ovdje pod vrlo jakim pritiskom. Nastavljat ćemo vršiti pritisak na njih dok efikasno provodimo borbene operacije na obje strane granice," rekao je.

U međuvremenu, kazao je general Barno, nastavlja se i potraga za Osamom bin Ladenom, mula Omarom i drugim terorističkim vođama za koje se vjeruje da se skrivaju u Afganistanu ili Pakistanu.

"Nastavit ćemo se koncentrirati na pronalaženje ključnih vođa u tim organizacijama i na njihovo izvođenje pred lice pravde, no također shvaćamo da će uklanjanje cijele njihove mreže biti izuzetno važno kako više ne bi mogli prijetiti drugima," kazao je.

Uz prijetnju terorizma, Afganistan je suočen i s problemima trgovine drogama, demobiliziranja regionalnih paravojnih snaga, proširenja sposobnosti lokalnih vlada i ubrzavanja obnove. "Sučeljavanje s tim i drugim izazovima s kojima je ova mlada demokracija sučeljena neće biti lako," rekao je general Barno. "No, afganistanski narod neće se sam suočavati s tim izazovima."

XS
SM
MD
LG