Linkovi

Cleveland: Hrvatski poduzetnici iz inozemstva imaju očekivanja od vlade (28/6/04) - 2004-06-27


Raspolažu li hrvatski poduzetnici iz iseljeništva s milijardu i pol dolara koje su, kao što tvrde, spremni uložiti u Hrvatsku? Bez obzira na to hoće li se ta tvrdnja pokazati istinitom ili ne, takva ideja privukla je u Cleveland čak četvoricu ministara hrvatske vlade, niz zamjenika ministara, zatim predsjednika niza vladinih agencija te drugih organizacija poput Hrvatske obrtničke komore. Kao što je rekao jedan od američkih Hrvata: Nikada nismo imali ovakav impresivan skup.

Hrvatskoj su, naravno, investicije iz inozemstva itekako potrebne što su u svojim izlaganjima istaknuli predstavnici hrvatske vlade. Hrvatska je, čulo se, prezadužena, ima trgovinski deficit sa svijetom i visoku nezaposlenost. Od zemalja u tranziciji od Hrvatske je jedino zaduženija Bugarska, a kritici upućenoj na adresu bivše vlade ministar financija Ivan Šuker izjavio je da je rast društvenog proizvoda u 2002. i 2003. godini bio financiran vanjskih zaduživanjem i investicijama iz proračuna.

Vlada, čulo se također, poduzima niz mjera kako bi promjenila sadašnje stanje. Hrvatski poduzetnici iz inozemstva dosta očekuju od vlasti: raščišćavanje birokracije, pojednostavljivanje zakona koji se odnose na strana ulaganja, promjenu zakona o radu, reformu poreznog sustava kako bi se potaknule investicije i slično. Kako je rekao Pero Novak, predsjednik organizacijskog odbora Grupe 100 – koja okuplja najuspješnije hrvatske poduzetnike u inozemstvu – vlada bi trebala smanjiti i svoje namete jer, iznio je primjer, na brutto plaću od tisuću dolara u Hrvatskoj 440 dolara dobije uposlenik, a 560 uzme država. Grupa 100 procjenjuje da bi se potrebne reforme mogle provesti u roku od tri do pet godina.

Ako nečeg nije manjkalo na skupu to je vjera u vladu premijera Sanadera. Gospodin Novak je poručio okupljenima da ne kritiziraju vladu. Kasnije je priznao da je i sam član stranke Ive Sanadera, Hrvatske demokratske zajednice, odnosno predsjednik clevelandskog ogranka koje nosi ime “Franjo Tudjman”. No dodao je da jedan od važnih preduvjeta za uspjeh inicijative o ulaganju u Hrvatsku mora biti politička neovisnost od bilo koje stranke. Moramo se baviti isključivo biznisom – naglasio je Novak.

Što se tiče drugih hrvatskih poduzetnika na skupu – a njih je bilo oko 250 – mnogi od njih već su ulagali u Hrvatsku pri čemu su imali različita iskustva. Slavo Dobrović je prepričao slučaj privatizacije hotela Split u kojem je njegova supruga ostala bez više milijuna uloženih dolara. Jedan od najpoznatijih, a neki kažu i najbogatijih Hrvata u iznozemstvu, Steve Bubalo iz Kalifornije, imao je i negativnih, ali i pozitivnih iskustava. “Nikad nisam htio plaćati ispod stola. To me ne zanima”, kazao nam je Bubalo.

Ako bude realilzirana kako je zamišljena inicijativa Grupe 100 promjenit će način na koji su iseljenici ulagali zu Hrvatsku. Grupa namjerava otvoriti Ured u Zagrebu koji će osiguravati savjetodavnu, pravnu i drugu logističku pomoć. Planira se, također, otvoriti investicijsku banku koja bi obavljala poslove za Grupu 100 te davala ulagački kapital malim i srednjim poduzetnicima u Hrvatskoj. Na skupu u Clevelandu dosta se govorilo. Ostaje da se vidi što će od planiranoga biti i ostvareno.

XS
SM
MD
LG