Linkovi

Siniša Alebić - zvijezda američkog malog nogometa (28/6/04) - 2004-06-27


Siniša Alebić, jedini Hrvat koji se bavi profesionalnim dvoranskim nogometom u Sjedinjenim Državama nakon sezone u klubu Sidekicks iz Dallasa, ljetni odmor provodi u Splitu. Za Glas Amerike otkriva značaj malog nogometa u SAD-u, razmišljanja o životu u Americi te buduće planove.

Siniša Alebić nogometnu karijeru još kao dječak započeo je u splitskom Hajduku. Potom slijedi bavljenje malim nogometom koje će rezultirati statusom u hrvatskoj malonogometnoj selekciji. Upravo nakon svjetskog prvenstva u malom nogometu što se održalo u Gvatemali u studenome 2001. Siniša Alebić dolazi u Ameriku i tamo je već četvrtu godinu. Prvi mu je klub, pojašnjava, bio Milwaukee i tamo je ostao tri sezone.

Siniša Alebić: Odmah prvu godinu okitio sam se zlatnim prstenom jer svi američki profesionalni sportovi imaju zlatne prstene što je jedna uspomena doživotna. Za vrijeme moga trogodišnjeg ugovora u Milwaukee imao sam nekoliko ponuda od kluba iz Philadelphie, Montereya, Dallasa i Kansas Citiya. Na kraju sam izabrao Dallas Sidekicks.

Ove je godine Siniša Alebić bio uvršten u malonogometni All Stars Team. U američkoj ligi dvoranski nogomet igra se na hokejaškom terenu prekrivenom travom. Tri su konferencije: zapadna , istočna i središnja. Prve tri ekipe idu u play off, a važan je omjer pobjeda i poraza za konačno mjesto na tablici.

Malonogometne utakmice u Americi igraju se po sustavu 4 x 15 minuta mjerene igre. U slučaju neriješenog rezultata, igra se novih 15 minuta jer se mora znati pobjednik, a utakmica može ponekad trajati čak i do tri i pol sata. Pojašnjava Siniša Alebić, član američke malonogometne ekipe Sidekicks iz Dallasa.

Siniša Alebić: Nema neriješenoga rezultata, znači sustav je poraz – pobjeda. Netko mora pobijediti. Već posljednju četvrtinu kad utakmica završava toliko se istrošimo tako kada krene “over time” jednostavno više nemaš snage kao što se ima na početku utakmice. U dodanom vremenu netko mora popustiti i tako uvijek bude.

Nakon tri sezone provedene u Milwaukeeju Siniša Alebić dolazi u klub iz Dallasa. Tamo su ga primili kao zvijezdu i pojačanje, a i klima je kaže slična kao u Splitu. O životu u Americi Siniša Alebić je rekao:

Siniša Alebić: Danas je četvrta godina iza mene u Americi. U našu Hrvatsku i moj Split dođem za vrijeme ljeta, ali "fali" mi nešto, nešto me zarazilo u Americi, jedna kultura življenja i jedan sasvim drugi način života jer u Americi je zaista vrijeme novac. Amerikanci svaki trenutak koriste za rad i zato jesu što jesu u svijetu. Poznati i prepoznatljivi.

Nakon zasluženog odmora Siniša Alebić se po prvi put u Ameriku vraća s obitelji jer ga u Dallasu očekuje još tri godine ugovora.

Prije toga će krajem srpnja u Splitu s užitikom biti nazočanobilježavanju velikog jubileja, 20 godina djelovanja splitskog malonogometnog kluba Kroacija Kman.

XS
SM
MD
LG