Linkovi

Predsjednik Bush stigao u Tursku (27/6/04) - 2004-06-27


Predsjednik Bush stigao je u Tursku, gdje će sudjelovati na summitu NATO saveza. Prije nego što se pridruži drugim čelnicima zemalja članica NATO-a, predsjednik će se sastati s turskim čelnicima.

Predsjednik Bush stigao je u glavni grad Turske pod vrlo strogim mjerama sigurnosti. Njegovo kretanje po Ankari prate vojnici i tenkovi, koji također okružuju hotel u kojem je odsjeo. Nazočnost vojske odraz je napete atmosfere u Ankari, u kojim je u proteklih nekoliko dana zabilježeno više terorističkih napada. Otprilike u isto vrijeme kada je predsjednik Bush došao u Tursku, te su napetosti porasle, kada su u Tursku stigle vijesti o otmici tri turska radnika u Iraku. Situacija u Iraku bit će jedna od glavnih tema summita NATO saveza, koji počinje večeras u Istanbulu.

Prijelazna iračka vlada zatražila je pomoć saveza u obučavanju i opremanju iračke vojske. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je da je savez postigao načelni sporazum o pomoći za obuku iračkih oružanih snaga. Nakon što je primljen hitni zahtjev prijelaznog iračkog premijera Iyada Allawija, gospodin Scheffer je kazao da su saveznici ujedinjeni u podršci jačanju neovisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Iraka. Diplomati u Istanbulu nisu željeli govoriti o pojedinostima sporazuma, osim što su naznačili da bi on mogao biti službeno usvojen na summitu sutra ili prekosutra. Samo nekoliko dana prije prijenosa suvereniteta u Iraku, predsjednik Bush je, tijekom posjeta Irskoj na putu za Tursku, izrazio nadu da će NATO pozitivno odgovoriti na iračke pozive, u kojima se traži pomoć.

XS
SM
MD
LG