Linkovi

Film tjedna: 'Fahrenheit 9-11' (28/6/04) - 2004-06-27


U američkim kinima ovaj tjedan je došao jedan od najkontroverznijih filmova godine – dokumetarac Michaela Moorea "Fahrenheit 9-11". Zašto se oko njega digla takva prašina čut ćemo u sljedećem prilogu.

Redatelj Michael Moore poznat je po nizu uspješnih dokumentarnih filmova, uključujući "Bowling for Columbine", za koji je dobio Oskara, te "Roger and Me". Njegovo najnovije djelo daleko je više politički angažirano od njegovih prethodnih ostvarenja. U "Fahrenheitu 9-11", Moore se bavi ratom u Iraku i reakcijama administracije predsjednika Busha na terorističke napade na New York i Washington. On u svojem novom filmu tvrdi da je predsjednik Bush odlučio napasti Irak daleko prije nego što je to objavio, te da je taj rat pokrenut zbog nafte, a ne zbog američke nacionalne sigurnosti. Redatelj ističe bliske veze između obitelji Bush i saudijskih naftnih mandata i saudijske vlade.

U "Fahrenheitu 9-11", Moore također postavlja pitanja o nekim potezima američke vlade nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države. Na primjer, nedugo nakon napada Kongres je usvojio zakon koji znatno proširuje ovlasti pravosuđa i policije u zemllji.

Moore tvrdi da većina članova Kongresa čak nisu ni pročitali tekst zakona prije nego što su ga usvojili.

U svojem najnovijem djelu, Michael Moore također razgovara s obiteljima američkih vojnika u Iraku, te prikazuje iračke i američke žrtve iz tog rata. Film "Fahrenheit 9-11" otvoreno je protiv administracije i protiv rata u Iraku, tako da je već i prije premijere izazvao veliku kontroverzu. Kritičari tvrde da Moore iskrivljuje istinu prema svojim političkim stavovima. No, on odgovara da jednostavno ima drugačije poglede na zbivanja. "Poput većine Amerikanaca, nisam shvaćao zašto smo posljednje četiri godine slušali uglavnom samo stavove administracije, a da nismo čuli i drugu stranu priče. Mislim da još nismo vidjeli istinu".

Ipak, nisu ni svi Mooreovi argumenti uvjerljivi. Na primjer, iako tvrdi da vlada koristi rat protiv terorizma da bi kontrolirala američku javnost, nikada ne govori o prijetnji koju terorizam doista predstavlja. Michael Moore ipak svoje stavove prikazuje na umješan način. Koristi mnogo originalnog materijala, brojne intervjue i svoj jedinstveni smisao za humor. Ti elementi će, zajedno sa sadržajem i burom koja se već podigla u javnosti, vjerojatno učiniti "Fahrenheit 9-11" velikim hitom u kino-dvoranama.

XS
SM
MD
LG